Internationale ontwikkelingen 02 december 2021

Rotterdam focust op import waterstof

Groene waterstof halen uit werelddelen met veel zonuren? Volgens het Havenbedrijf Rotterdam een prima idee. En nog belangrijker: er is in Australië en Zuid-Afrika interesse voor dat idee.

Naledi Pandor, de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft onlangs het Havenbedrijf Rotterdam bezocht om de mogelijke export van waterstof vanuit Zuid-Afrika naar Rotterdam te bespreken.

Groene waterstof uit West-Australië

Australië gaat nog een stap verder. De deelstaat West-Australië en het Havenbedrijf Rotterdam hebben al een Memorandum of Understanding (MoU) gesloten. Beide partijen onderzoeken wat ervoor nodig is om in West-Australië waterstof te produceren met groene energie en vervolgens naar Rotterdam te exporteren.

Leveringsketen van waterstof

Het Havenbedrijf Rotterdam en de regering van de deelstaat West-Australië kijken naar productie, opslag, transport en de afzet van groene waterstof. Het zijn de pijlers om de leveringsketen van commercieel van de wal te krijgen. Ook delen beide partijen hun kennis over regulering en technologische ontwikkelingen.

Import via Rotterdam

West-Australië heeft de intentie om op wereldschaal een belangrijke leverancier te worden van groene waterstof. En ziet in het Havenbedrijf Rotterdam een belangrijke partner omdat die een van de voornaamste Europese aanvoerhavens (hub) wil zijn van deze energiebron.

Australië investeert in waterstofproductie

Minister Alannah MacTiernan van de deelstaat West-Australië: “We hebben inmiddels al 160 miljoen Australische dollar gereserveerd voor de ontwikkeling van een groene waterstof-industrie, inclusief de toegezegde 117,5 miljoen van een nationaal fonds voor waterstofhubs in Pilbara en Mid-West. We moeten ervoor zorgen dat onze deelstaat in Europa bovenaan de keuzelijst komt te staan als exporteur van groene waterstof.”

20 miljoen ton waterstof per jaar

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “De haven van Rotterdam voert op dit moment 13 procent van de benodigde energie aan voor West-Europa. Nu is die vooral nog fossiel maar dat verandert naar groene energie. Wij schatten in dat wij in Rotterdam in 2050 20 miljoen ton waterstof per jaar overslaan in de haven, waarvan 90 procent import is.”

Delen: