Mobiliteit 13 maart 2020

Rotax komt met sneeuwscooter op waterstof

Het Oostenrijkse bedrijf Rotax heeft de Lynx HySnow gepresenteerd: een sneeuwscooter op waterstof!

Skigebieden

De duurzame sneeuwscooter is gebaseerd op de Lynx 69 Ranger Alpine-sneeuwscooter. Dit model is erg populair in de skigebieden van Oostenrijk. Rotax heeft de sneeuwscooter volledig omgebouwd en uitgerust met een elektrische motor en waterstofbrandstofcel.

sneeuwscooter

Lage temperaturen

De Lynx HySnow is de eerste sneeuwscooter van het bedrijf die geen CO2 uitstoot. Behalve sneeuwscooters is het Oostenrijkse bedrijf ook gespecialiseerd in waterscooters, karts, motoren en lichte vliegtuigen.

De aandrijflijn van de Lynx HySnow is geruisloos en bestemd tegen de lage temperaturen die voorkomen in skigebieden.

“We hebben meer dan 4,5 jaar veel geïnvesteerd in dit project op het gebied van ontwikkeling. De Lynx HySnow is een technologisch meesterwerk en een belangrijke mijlpaal voor onze duurzame aandrijflijnsystemen”, zegt Nigel Foxhall, directeur Advanced Engineering bij BRP-Rotax.

sneeuwscooter

Waterstoftankstation

Rotox heeft tevens in Hinterstoder, een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk, een waterstoftankstation geplaatst die uitsluitend groene waterstof levert. Voor de waterstof-sneeuwscooter en het tankstation is het bedrijf een samenwerking aangegaan met HyCentA Research.

“We gebruiken duurzaam geproduceerde waterstof voor het tankstation in Hinterstoder en de HySnow sneeuwscooter. Wij zijn ervan overtuigd dat waterstof en andere soorten hernieuwbare energie de toekomst van mobiliteit zijn. We zijn dus erg trots dat we met Rotax samenwerken aan dit spannende project”, aldus Dr. Alexander Trattner, CEO van HyCentA Research.

Lees ook: Waterstofvrachtwagens van Hyundai gaan de Alpen in

Tags:  

Delen: