Mobiliteit 05 april 2017

Roadtrip: ben je sneller met waterstofauto of met elektrische auto?

In sommige landen of staten is het laadnetwerk voor elektrische auto’s en auto’s met waterstoftechnologie al dik in orde. Met welke technologie kun je dan het snelste langere afstanden afleggen: waterstoftechnologie of met een elektrische auto?

Californië

Het Amerikaanse automedium Edmunds bedacht een roadtrip van bijna 1.600 kilometer om een antwoord op deze vraag te vinden. De locatie? Californië, waar 95 procent van het totale aantal waterstoftankplaatsen ter wereld te vinden is. De kandidaten? Een elektrische Tesla Model X én een Toyota Mirai met waterstoftechnologie. In welke auto heb je deze roadtrip het snelst afgerond? En zijn er veel concessies nodig om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie?

“In welke auto heb je deze roadtrip het snelst afgerond? Dat is de hamvraag”

Toyota Mirai

De grote winnaar!

De grote winnaar? De Toyota Mirai! De Tesla kwam door de langere laadtijden enkele uren later over de finish. Het tanken van een auto met waterstoftechnologie neemt slechts enkele minuten in beslag, vergelijkbaar met een auto met benzine- of dieselmotor. Volgens Tesla resulteert 90 minuten laden in een theoretische actieradius van 480 kilometer. Bij de Mirai, met twee waterstoftanks, was 5 minuten tanken genoeg om op papier 500 kilometer af te leggen. Volgens Edmunds was de Mirai tevens de stillere van de twee en het comfortabelst op de snelweg.

“Het potentieel van waterstoftechnologie is groot, omdat er nagenoeg géén aanpassing nodig is in het rij- en tankpatroon van mensen”

Potentieel waterstoftechnologie

Het potentieel van waterstoftechnologie is dus groot, omdat er nagenoeg géén aanpassing nodig is in het rij- en tankpatroon van mensen. Het vergt echter wel een investering in een degelijke laadinfrastructuur. Als die bestaat, zoals in Californië, dan integreert een waterstofauto moeiteloos in het dagelijkse verkeer. Tankstations hoeven niet te verdwijnen, maar simpelweg waterstof toe te voegen aan het assortiment. Als die stap gemaakt is, kan waterstoftechnologie zich in ongekend hoog tempo ontwikkelen.

Toyota Mirai

Delen: