Risico’s beheersen en incidenten bestrijden

Iedereen die werkt met waterstof moet goed weten wat er zou kunnen gebeuren, hoe je problemen voorkomt en wat je moet doen bij een incident. Doordat waterstof lichter is dan lucht, stijgt het bij een lekkage snel op en mengt het zich eenvoudig met de lucht in de omgeving. Het heeft daarnaast een hoge brandsnelheid en is geurloos. Het vinden van een lek of de bestrijding van een brand vereisen daarom specifieke vaardigheden.  

Het is dus belangrijk te weten hoe waterstof in de lucht te gemeten kan worden. En hoe een brand of lekkage gestopt kan worden – of belangrijker nog: kan worden voorkomen. Ofwel: gebruikers, hulpdiensten en andere professioneel betrokkenen hebben informatie nodig om hun werk veilig en adequaat uit te kunnen voeren. Daarnaast is het belangrijk dat ook burgers weten hoe ze moeten reageren in geval van nood.

Om dit te realiseren, wordt gewerkt aan een programma dat professionals voorbereidt op het werken met waterstof. Naast het opzetten van trainingen worden protocollen, aandachtskaarten en handleidingen gemaakt voor iedereen die met waterstof aan het werk is of gaat. Zodra we hierin een stap verder zijn, delen we de informatie op deze website.