Gebouwde omgeving 16 februari 2022

Rijnstate eerste ziekenhuis op waterstof

Het nieuwe ziekenhuis Rijnstate Elst gebruikt voor een substantieel deel van de energievoorziening als eerste in Europa groene waterstof. De bouw van het ziekenhuis is in volle gang. In 2023 moet het operationeel zijn.

Volgens Rijnstate zal het gebouw voor ongeveer 60 procent zelfvoorzienend zijn. De elektriciteit die 2.300 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak en naast het ziekenhuis opwekken wordt deels omgezet in waterstof. Dat gebeurt op zonnige dagen als de panelen meer stroom produceren dan nodig is. De geproduceerde waterstof wordt opgeslagen in een tank en ingezet op momenten dat er niet genoeg zonne-energie voorhanden is.

Eusebiuskerk als voorbeeld

Programmadirecteur Willem-Jan Hanegraaf over de keuze voor waterstof: “In september 2019 las ik een artikel over de waterstofvoorziening van de Eusebiuskerk in Arnhem. Het idee fascineerde me. Toen dacht ik: als je een kerk op waterstof kunt zetten, kan dat bij een ziekenhuis ook. We hadden al de ambitie om Rijnstate duurzamer te maken. Die hebben we vertaald naar ons nieuwe ziekenhuis in Elst. Ik vind het mooi om te zien dat we hebben gehandeld vanuit een droom en ambitie. Dat dat nu werkelijkheid wordt, is helemaal geweldig.”

2 miljoen kilogram minder CO2

Waterstof vervangt bij het nieuwe ziekenhuis het gasverbruik van 42.000 kubieke meter per jaar. In 15 jaar tijd is dat een vermindering van 600.000 kubieke meter gas. Volgens Rijnstate is dat omgerekend 1,1 miljoen kilogram CO2 minder. De elektriciteit die de waterstof naast warmte levert is goed voor een jaarlijkse vermindering van 54.733 kilogram CO2. In totaal stoot het ziekenhuis in 15 jaar dus zo’n 2 miljoen kilogram minder CO2 uit.

Delen: