Mobiliteit 31 oktober 2018

Rijdende pizza-oven op waterstof

Oké, het is een studie, deze Toyota Tundra met een complete pizza bakunit in de laadbak. Waterstof zorgt voor de energievoorziening van deze met Pizza Hut gebouwde creatie.

Toyota Tundra PIE Pro

De Toyota Tundra PIE Pro is een uniek exemplaar. Een rijdende pizza-oven die in de Verenigde Staten op de SEMA 2018 (Specialty Equipment Market Association) show is onthuld. Het maken, bakken, snijden en inpakken van de pizza’s is volledig gerobotiseerd. In 7 minuten is een pizza klaar voor consumptie.

Samen met Pizza Hut

Toyota werkte samen met Pizza Hut en Nachi Robotic Systems om deze geautomatiseerde rijdende pizzabakker te bouwen. Brandstofcel en aandrijftechnologie uit de Toyota Mirai waterstofauto is gebruikt in de Tundra pickup. De brandstofcel zorgt voor de energie om te rijden en te bakken.

Brandstofcel-elektrische aandrijflijn Toyota Mirai

De bouw van de Tundra PIE Pro had nog heel wat voeten in de aarde. De V8-motor ruimde het veld voor een brandstofcel en elektrische aandrijving van de Toyota Mirai. De laadbak is voorzien van een koelkast, een paar computer gestuurde robotarmen en een energie-efficiënte heteluchtoven.

Twee robotarmen

Na de bestelling opent een robotarm de koelkast en plaatst de bestelde pizza in de oven. Een tweede robotarm haalt de afgebakken pizza uit de oven, snijdt hem in zes gelijke partjes en stopt hem in een doos. En dat allemaal met nul emissie, behalve dan wat baklucht.

De Tundra PIE Pro staat nog tot en met 2 november op de SEMA 2018 in Las Vegas.

Delen: