Onderzoek 19 mei 2022

Renault kiest voor hybride met waterstof

Een elektrische auto die bij een lege batterij toch door kan rijden op waterstof. Renault verkent die mogelijkheid in de Scenic Vision.

Renault zoekt naar alternatieve oplossingen om de CO2-uitstoot van wegvervoer te beteugelen. Samen met HYVIA worden al elektrisch aangedreven bestelbussen voorzien van een brandstofcel op waterstof. Het gaat om aangepaste Renaults Trafic en Master. Als de batterij leeg is kunnen die toch doorrijden op de elektriciteit die de brandstofcel levert. Die fungeert dan als range-extender.

Formule voor toekomstige gezinsauto

Nu wil de Franse producent die formule doortrekken naar een toekomstige gezinsauto. Dat is de gedachte achter de conceptcar Renault Scenic Vision. Die heeft een hybride-aandrijflijn, waardoor hij zowel batterij-elektrisch als waterstof-elektrisch rijdt. Met een kleine batterij en een brandstofcel op groene waterstof is dit een logische oplossing voor personenauto’s die emissievrij kunnen rijden en ook lange afstanden kunnen afleggen zonder lang aan de laadpaal te hoeven staan.

Actieradius tot 800 km door waterstof

De synchrone elektromotor levert 160 kW. De batterij heeft een capaciteit van 40 kWh. Die wordt aangevuld met een 16 kWh brandstofcel en 2,5 kg waterstof in een kleine tank. Zo is een actieradius mogelijk tot 800 km. In de Scenic Vision is van Parijs naar Marseille te rijden volgens Renault zonder elektrisch op te laden en met minder dan 5 minuten stilstand om waterstof te tanken. De energie aan boord, bijvoorbeeld met vertrekpunt in Parijs en met 5 minuten pauze om waterstof te tanken in Lyon, volstaat om de hele rit naar Marseille af te leggen.

Aandrijflijn in bodemplaat

De constructie omvat een aangepast platform voor alle onderdelen van de aandrijflijn: motor, batterij, brandstofcel en waterstoftank. De keuze om de motor achterin te plaatsen (en dus van de Scenic Vision een achterwielaandrijver te maken) maakt plaats vrij voor de waterstoftank. De brandstofcel bevindt zich achter onder de vloer, achter de batterij.

Elektrisch voor korte afstand, waterstof voor lange ritten

In de praktijk is de Renault Scenic Vision elektrisch te rijden met stroom uit de batterij, vooral bij kortere afstanden. Dan verbruikt hij geen waterstof. Een oplossing die in stedelijke gebieden met veel laadvoorzieningen en nauwelijks waterstofstations prima is. Juist bij langere ritten en een slimme routeplanner die waterstofvulpunten inplant komt de brandstofcel op waterstof van pas om rijbereik te vergroten en laadtijden te vermijden.

Slimme routeplanner

Wanneer men lange ritten wil maken, berekent een ‘routeplanner’ het aandeel van het vermogen dat door de brandstofcel wordt overgenomen, zodat de batterij minder belast wordt en de gebruiker tijdens de rit niet hoeft te laden. Zodra de bestuurder op zijn bestemming aankomt, kan hij/zij de batterij opladen terwijl de auto geparkeerd staat. Bij koud weer zorgt de ‘range extender’ op waterstof voor een optimale werking en dus een groter rijbereik.

Verder onderzoek

Waterstof is een van de technologische oplossingen om het gebruik van elektrische voertuigen te vergemakkelijken. Renault lanceert dit initiatief al voor lichte bedrijfsvoertuigen met HYVIA, de joint venture van Renault Group en Plug Power voor waterstofmobiliteit. Verder onderzoekt Renault de mogelijkheid om de technologie toe te passen op personenwagens.

Delen: