Industrie 12 december 2019

Radiomasten op waterstof

Waterstof houdt straks bij stroomuitval het communicatienetwerk van de Duitse hulp- en veiligheidsdiensten in de lucht. De waterstof is voor brandstofcellen, die de rol van noodaggregaten op diesel overnemen.

Diesel aggregaten

Het gaat om 505 radiomasten van het BOS-radionetwerk. Daarvan maken de hulp- en veiligheidsdiensten gebruik. Op dit moment garanderen dieselaggregaten de stroomvoorziening voor elke mast gedurende 72 uur als de elektriciteit uitvalt. Ze zorgen echter voor veel geluidsoverlast,  CO₂-uitstoot en hebben veel onderhoud nodig.

Waterstofbrandstofcel

Het Duitse ministerie van infrastructuur wil nu over op waterstofbrandstofcellen en heeft hiervoor vijf miljoen euro vrijgemaakt. De keuze voor waterstof heeft meerdere redenen. Een waterstofbrandstofcel is uiteraard stil, maar stoot ook geen CO₂ uit.

Geen onderhoud

Daarnaast heeft een brandstofcel zeer weinig onderhoud nodig. De dieselbrandstof in de 505 dieselaggregaten is iedere twee jaar aan vervanging toe om de inzetbaarheid te garanderen. De brandstof wordt afgedankt als gevaarlijk afval. Waterstof kan je echter zonder problemen voor zeer lange periodes opslaan.

LEES MEER: MICHELIN START WATERSTOFBEDRIJF

Tags:  

Delen: