Mobiliteit 20 augustus 2021

Provincie Utrecht zet in op waterstof

Vijf tot tien waterstoftankstations en 1.800 voertuigen die op waterstof rijden; dat is de doelstelling van de provincie Utrecht voor 2025. Diverse partijen zijn betrokken bij deze missie gericht op minder CO2-uitstoot. Dat is onder meer HYZON Motors. De Amerikaanse producent heeft in Groningen een fabriek geopend om onder meer trucks op waterstof voor Europa te gaan leveren.

De provincie Utrecht spreekt van 300 vrachtauto’s en 1.500 lichtere bedrijfswagens. Ook wordt gesproken van enkele bussen op waterstof en een of twee schepen op waterstof. Er zijn gesprekken met ‘partners’ voor de tankstations. Met het oog op vermindering van CO2-uitstoot zet de provincie in op groene waterstof van wind- en zonne-energie. Zodat in de regio opgewekte groene stroom ook echt regionaal wordt ingezet.

Waterstof waardeketen

“De doelstelling voor 1.800 waterstofvoertuigen verbindt diverse partijen in een hele waardeketen: lokale besturen, groene waterstof producenten, distributeurs, producenten van voertuigen met brandstofcellen en klanten”, aldus Craig Knight, CEO en mede-oprichter van HYZON. “Waterstof zal een belangrijke rol gaan spelen om de uitstoot van CO2 bij transport te verminderen. Door de handen ineen te slaan met alle betrokkenen zijn zero-emissie doelstellingen veel sneller te halen.”

Waterstoftrucks Groningen

HYZON heeft een hoofdkantoor plus productiefaciliteit geopend in Groningen voor de Europese markt. Voor Europa werkt het Amerikaanse bedrijf samen met Holthausen Clean Technology in Groningen. In Amerika bouwt HYZON een zelf ontworpen truck, voor Europa heeft het bedrijf ervoor gekozen om DAF XF-trekkers als basis te gebruiken en die te voorzien van waterstoftanks, brandstofceltechnologie en elektrische aandrijving. Met enkele Nederlandse transportbedrijven zijn al deals gesloten. De eerste 15 moeten voor het einde van 2021 afgeleverd zijn.

Delen: