Onderzoek 12 november 2021

Proefwoning aangesloten op waterstof

Verwarmen op waterstof kan, maar kan dat veilig? H2@Home onderzoekt dat nu in een middenwoning die tot juli 2022 op waterstof is aangesloten.

In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. De woning is onderdeel van een replica jaren-70 woonblok van het DreamHûs dat op het terrein van fieldlab The Green Village (TGV) van de TU Delft Campus staat.

H2@Home project

Het H2@Home project is uniek voor het Europese vasteland. Dat unieke karakter zit in een combinatie van factoren: de waterstof wordt via een ondergronds leidingnet (vergelijkbaar met een aardgasnet) aangevoerd, de woning is bewoond, het gaat om een individuele woonaansluiting en de waterstofleidingen lopen ook door de meterkast en gebruiksruimten van het huis. De testomgeving is dus zeer realistisch. Dat maakt de resultaten extra belangrijk voor het bepalen van de wijze waarop bewoners in de toekomst optimale toegang tot waterstof krijgen.

Onderzoek voor wet- en regelgeving


H2@Home test en onderzoekt er allerlei facetten: Wat is er nodig om veilig en betrouwbaar te installeren? Hoe reageren de leidingen en apparaten op waterstof? Welke eisen moeten in wet- en regelgeving verankerd worden? Enzovoorts. Sensoren in de woning meten onder meer druk en temperatuur en de leidingen worden gecontroleerd op met name trillingen en lekkages. Tevens worden nieuwe modules getest en zullen er incidenteel calamiteitenoefeningen plaatsvinden. De proef wordt in juli 2022 afgerond.

Delen: