Proeftuin waterstofprojecten op Goeree-Overflakkee

Nederland schakelt over op de waterstofeconomie. Zo ver is het nog niet, maar aan initiatieven geen gebrek. De provincie Zuid-Holland trekt 1,8 miljoen euro uit voor een proeftuin met waterstof: Energy Island Goeree-Overflakkee (H2G-O).
28 partijen voor Energy Island
Lokale en regionale overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven ondertekenden 8 december de convenant voor Enery Island. Het gaat om 28 partijen. Dat zijn onder meer bedrijven als Siemens, Yara, Gasunie, Stedin, Connexxion, Havenbedrijf Rotterdam, Hyundai en Toyota, de enige aanbieders van personenauto’s met brandstofcellen in Europa. Bij het project is ook het H2Platform betrokken.

Waterstof in kunstmestfabriek
Net als in Noord-Nederland zijn bij Energy Island H2G-O de pijlen gericht op windmolen- en zonneparken die de energie leveren voor het maken van (groene) waterstof. Ook wordt gedacht aan een kunstmestfabriek waar waterstof wordt omgezet in ammoniak, het toevoegen van waterstof aan het lokale aardgasnet, het stimuleren van elektrische voertuigen die op waterstof rijden en de bouw van een of twee waterstoftankstations.

Overschot van 125% stroom voor waterstof
Zuid-Holland heeft 1,8 miljoen euro gereserveerd om de uitvoering van H2G-O mogelijk te maken. Het Rijk heeft ook medewerking beloofd. Windmolens, zonneparken en een getijdencentrale zullen 125% meer stroom leveren dan de 50.000 inwoners van Goeree-Overflakkee nodig hebben. Het overschot aan groene stroom kan worden omgezet in waterstof.