Mobiliteit 03 juni 2020

Proefritdag met waterstofauto’s in Helmond

Waterstoftankstation Helmond

Steeds meer steden voeren milieuzones in om de uitstoot in de binnensteden te verminderen. Hoe bereik je straks als ondernemer nog het centrum? Is waterstof een oplossing? E-xpeditie.nl en Automotive Campus Helmond laten ondernemers op 16 juni tijdens een proefritdag kennis maken met waterstofauto’s.

Waterstofauto’s

Voor geïnteresseerden staan op 16 juni twee verschillende waterstofauto’s klaar bij het tankstation van WaterstofNet in Helmond: een Toyota Mirai en een Hyundai Nexo.

Waterstofauto-expert Arjan de Putter van E-xpeditie.nl is aanwezig om uitleg te geven en trekt voor iedere ondernemer maximaal één uur uit. Na uitleg over de tankprocedure, volgt een testrit over een uitgestippelde route. De proefritten zijn coronaproof en uitsluitend op afspraak. Bij elke wissel wordt de auto schoongemaakt.

De proefritdag wordt georganiseerd door E-xpeditie.nl, Automotive Campus, Oostendorp Auto en Ebby Road, een aanbieder van jong gebruikte waterstofauto’s in Nederland.

Informatieverstrekking

Met het initiatief willen de partijen een bijdrage leveren aan het verstrekken van goede praktijkinformatie over rijden op waterstof. “Er wordt van alles over rijden op waterstof geroepen, maar weinig mensen hebben ervaring”, aldus De Putter. “Rijden op waterstof is absoluut interessant voor kilometervreters met een drukke agenda.”

De Putter is duidelijk over het aantal waterstofstoftankstations in Nederland: “Er komen steeds meer locaties bij in Nederland, maar ik adviseer om pas een waterstofauto aan te schaffen als er een tanklocatie bij jou in de buurt is.”

Auto’s verkopen

De proefritdag is volgens De Putter bedoeld als informatief en niet om auto’s te verkopen. “Natuurlijk is het mooi als mensen direct willen overstappen naar een waterstofauto, maar wij verwijzen ze dan door naar de aanbieders. Deze dag is echt bedoeld om mensen te informeren en kennis te laten maken met rijden op waterstof.”

Ondernemers

Dankzij de lage bijtelling (8% over de volledige cataloguswaarde) zijn waterstofauto’s extra aantrekkelijk voor zakelijk rijders. Volgens De Putter moeten ondernemers dan ook het voortouw nemen: “De afweging om voor waterstof te kiezen, is een complexe. Voor innovaties moet je eerst ondernemers erbij betrekken: zij zijn gewend om moeilijke afwegingen te maken én in staat om knopen door te hakken.”

Aanmelden kan via https://e-xpeditie.nl/h2-test-drive

Delen: