Industrie 03 september 2020

Eerste proeffabriek voor staalproductie met waterstof geopend

In Zweden is ’s werelds eerste proeffabriek geopend voor fossielvrije productie van ijzererts. Daarbij wordt gebruik gemaakt van groene waterstof in plaats van kolen, waarmee enorme hoeveelheden CO2-uitstoot bespaard worden.

De fabriek in het Zweedse stadje Luleå werd feestelijk geopend door de Zweedse minister-president Stefan Löfven. Niet voor niets, want de opening van deze proeffabriek markeert een belangrijke stap in de verduurzaming van staalproductie, die verantwoordelijk is voor circa 7% van alle uitstoot wereldwijd.

Staalproducent SSAB gaat de komende tijd volop experimenteren met het gebruik van groene waterstof voor de productie van ijzererts. Bij dit proces komt water vrij in plaats van CO2. Uiteindelijk moet ook bij de volgende stap in het productieproces waterstof gebruikt worden in plaats van kolen, waarbij de ijzerpellets vloeibaar gemaakt worden in een hoogoven.

SSAB startte in 2016 al met het zogeheten HYBRIT-project (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) om de CO2-uitstoot in de staalindustrie drastisch te verlagen. Daarbij wordt samenwerkt met ijzerertsleverancier LKAB en energieproducent Vattenfall. Laatstgenoemde levert de zon- en windenergie die nodig is voor de productie van groene waterstof.

Het is de bedoeling dat de productie van staal in Zweden tegen 2035 volledig klimaatneutraal is. Daarmee zou de CO2-uitstoot in heel Zweden met circa 10% dalen. Als het HYBRIT-project succesvol uitpakt, moet deze schone technologie ook in andere landen worden toegepast.

Delen: