Gebouwde omgeving 04 maart 2022

Primeur voor Stad aan ’t Haringvliet: eerste woning verwarmd op waterstof

Huizen van het aardgas af! Het is met de stijgende aardgasprijzen actueler dan ooit. Hoe mooi is het dat binnen het project Stad Aardgasvrij – Hydrogen City nu de eerste woning met verwarming op waterstof een feit is.

Stad Aardgasvrij is een initiatief van vijftien betrokken inwoners van Stad aan ’t Haringvliet, met als doel het complete dorp in één keer te laten overschakelen op waterstof. Een subsidie van 5,6 miljoen euro is eerder toegekend, waarmee de zaken in een stroomversnelling kwamen.

Hydrogen City

Gasunie, HYGRO, Eneco, Coöperatie Deltawind, Greenpoint Group, Oost West Wonen, provincie Zuid-Holland, netbeheerder Stedin en gemeente Goeree-Overflakkee zijn nauw betrokken bij het project in Stad aan ’t Haringvliet met circa 600 inwoners. Het is de bedoeling dat alle inwoners in 2025 over kunnen van aardgas naar waterstof.

Eerste woning op waterstof

De eerste woning, een rijtjeshuis, is een primeur en dient ook als inspiratiehuis voor andere belangstellenden. De benodigde waterstof komt nu nog uit tanks in een container via de bestaande aardgasleiding het huis binnen. In de toekomst moet de waterstof voor alle huizen via het complete aardgasnet worden aangevoerd. De container is van tijdelijke aard.

Foto: Stedin

Eigen rol

De komende periode heeft iedere partij zijn eigen rol in het onderzoek om Stad aan ’t Haringvliet aardgasvrij te maken. Stedin speelt een rol bij verder onderzoek om het bestaande gasnet geschikt te maken voor het transport van waterstof, terwijl Deltawind kijkt naar de mogelijkheden van een waterstofwindturbine. Belangrijke voorwaarde van het project is dat het gebruik van waterstof voor de inwoners niet duurder is dan aardgas.

Zuid-Holland

Het Stad Aardgasvrij-project wordt samen met andere waterstofprojecten op Goeree-Overflakkee door de provincie ondersteunt via het H2GO programma. Berend Potjer, gedeputeerde energie: “De energietransitie is een grote, urgente opgave, dus moeten wij er vol mee aan de slag. Uitproberen, kijken wat werkt en wat niet en daarvan leren. Goed dus dat de gemeente dit nu gaat doen. Uiteraard samen met inwoners.”

Delen: