Waterstof als systeemdrager 28 november 2018

Primeur: in Zeeland waterstof door gasleiding

Een prachtig voorbeeld van de daad bij het woord voegen. In Zeeuws-Vlaanderen stroomt sinds enkele dagen waterstofgas in plaats van aardgas door een hoofdtransportleiding van 12 km lengte.

Voor de 12 kilometer lange waterstofleiding is in maart 2018 een overeenkomst ondertekend tussen Dow, Yara, ICL-IP en Gasunie Waterstof Services. De bestaande aardgastransportleiding is op een paar punten aangepast. Per jaar zal er meer dan vier kiloton waterstof doorheen stromen, zo meldt de Gasunie.

Waterstof voor industrie

Door de waterstofleiding in Zeeland stroomt waterstofgas die vrijkomt uit de kraakinstallaties van Dow en die wordt ingezet als grondstof voor producten van Yara. Ook heeft ICL-IP een aansluiting op de leiding gekregen voor toekomstige afname van waterstof.

Daling gasverbruik

Het waterstoftransport via de leiding zorgt voor een fikse daling in gasgebruik. Het gaat om een hoeveelheid die overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van circa 3.000 huishoudens. Daarnaast levert het een CO2-besparing op van 10.000 ton.

Green Deal ‘Waterstof voor de regio’

Bij het project zijn diverse partijen betrokken, waaronder de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls, het havenbedrijf North Sea Port en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen. De partijen tekenden hiervoor in 2016 de Green Deal ‘Waterstof voor de regio’.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat een bestaande gastransportleiding geschikt is gemaakt voor het transport van een ander gas dan aardgas. Gasunie CEO Han Fennema. “Gasinfrastructuur speelt een verbindende en faciliterende rol in de energietransitie. We zullen in de toekomst in toenemende mate andere energiedragers door onze leidingen transporteren, zoals waterstof en groen gas. Als onafhankelijk netbeheerder kunnen we waterstof van verschillende aanbieders aansluiten en transporteren naar de grote industriële clusters in Nederland. In 2030 kan dit netwerk een capaciteit hebben van 10 Gigawatt of meer.”

Lees ook: Gasunie start productie groene waterstof

Delen: