Mobiliteit 14 mei 2019

Primeur: eerste dubbeldekker op waterstof voor Londen

De primeur voor de eerste dubbeldekker op waterstof is voor – hoe kan het ook anders – Londen. De 20 door Transport for London (TfL) bestelde exemplaren worden vanaf volgend jaar op drie buslijnen ingezet.

Met de komst van de waterstof dubbeldekkers en de bijbehorende infrastructuur is een investering van 12 miljoen pond gemoeid. De bussen worden geleverd door Wrightbus uit Noord-Ierland, waarbij de elektromotor van Siemens komt en de brandstofcel van het Canadese Ballard. Wrightbus heeft al ervaring met de inzet van waterstofbussen in het Schotse Aberdeen – momenteel de enige stad in het Verenigd Koninkrijk waar deze bussen rondrijden.

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen: “Het is belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in Londen en daarin speelt een partij als TfL een prominente rol. Prachtig dat met de komst van de iconische dubbeldekkers op waterstof het straatbeeld in Londen niet verandert, maar de toekomst wel. We investeren 85 miljoen pond in de verduurzaming van onze bussen en hebben daarmee de grootste busvloot-zonder-uitstoot in Europa.”

Fotocredits: https://www.electrichybridvehicletechnology.com

Delen: