Mobiliteit 20 augustus 2019

Primeur: de eerste waterstof e-bike

Dat auto’s, bussen, vrachtwagens en treinen op waterstof rijden is inmiddels bekend. Daar komt nu nog een vervoersmiddel bij: de waterstoffiets! De Alpha Bike is de eerste commercieel verkrijgbare e-bike met een brandstofcel.

De waterstoffiets is ontwikkeld door het Franse Pragma Industries. De Alpha Bike heeft een compacte brandstofcel aan boord waarin waterstof wordt omgezet in water en elektriciteit. De e-bike geeft elektrische ondersteuning tijdens het fietsen tot 25 km/u.

Rijbereik

Op een volle tank waterstof kan de Alpha Bike tot wel 150 kilometer afleggen. Dat is zo’n 100 kilometer verder dan een conventionele e-bike met een 360Wh batterij. Daarnaast is het niet nodig om deze e-bike aan het stopcontact te hangen. Een traditionele e-bike met een 360Wh batterij moet ongeveer 3 tot 4 uur opladen. De waterstoffiets van Pragma vul je binnen twee minuten. De waterstof wordt onder hoge druk opgeslagen in een compressed H2 gas cylinder.

Populair

De Alpha Bike is geen conceptfiets die pas over een paar in productie gaat. Er zijn namelijk al 200 exemplaren op de weg te vinden. De prijs van de fuel cell E-Bike is 5.000 euro. De fiets is erg geschikt voor publieke diensten en fietsdeelprogramma’s. Daarnaast kan de fiets de last mile delivery ritten van vervuilende scooters in de stad vervangen.

Delen: