Industrie 02 juni 2020

Plannen voor uitgebreid waterstofnetwerk in Duitsland

leiding

In Duitsland zijn er plannen voor een compleet waterstoftransportnetwerk, genaamd H2-Startnetz. De bouw van het netwerk van pijpleidingen moet in 2030 beginnen en een lengte van 1.200 kilometer krijgen.

Om de klimaatdoelen van 2050 te halen, moet Duitsland grote stappen ondernemen. Een volledig waterstoftransportnetwerk kan zo’n stap zijn. Het H2-Startnetz is bedoeld om de belangrijkste energiebehoeften in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen te koppelen aan waterstofproducenten in Noord-Duitsland.

31 projecten

Initiatiefnemer van het project, FNB Gas, heeft een kaart gepubliceerd met daarop 31 specifieke groengasprojecten waarmee waterstof wordt geproduceerd. Het netwerk moet vervuilende industrieën, zoals staalfabrieken, koppelen aan deze projecten. 

Bestaande gasleidingen

Volgens FNB Gas is er slechts 100 kilometer aan nieuwe leidingen nodig. Voor de overige 1.100 kilometer wordt gebruik gemaakt van bestaande gasleidingen, die met een kleine aanpassing gereed zijn voor waterstoftransport. Volgens FNB Gas is er in 2030 zo’n 660 miljoen euro nodig om het project van de grond te krijgen.

Inga Posch, algemeen directeur van FNB Gas: “Het H230-startnetwerk 2030 met een lengte van 1.200 kilometer is de eerste stap op weg naar een nationaal waterstofnetwerk. In Duitsland zou hierdoor een volledig nieuw energienet ontstaan op basis van het bestaande aardgasnet, waardoor industrieën als staal en chemie de kans krijgen om klimaatneutraal te worden.”

Delen: