23 augustus 2017

Plan voor waterstofstation in Breda

In Breda steken overheid en bedrijfsleven de nek uit voor een waterstofstation. In Duitsland heeft een aantal bedrijven inmiddels al de daad bij het woord gevoegd. Daar is uitbreiding van het netwerk al aan de gang.

In Breda moet op korte termijn waterstof zijn te tanken bij het Shell-tankstation aan de Konijnenberg. Auto- en truckdealer Van Tilburg-Bastianen Groep wil er in investeren. Algemeen Directeur Thomas Martin zei dat bij de aflevering van een elektrisch aangedreven vuilnisauto. Die heeft nu nog een batterijpakket, maar dat is zonder grote technische ingrepen te verruilen voor een brandstofcel op waterstof.

 “Wij geloven heel erg in waterstof”,  aldus Martin. “Wij zien dat als een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst. Daar bereiden we ons op voor. Wij zijn zeer geïnteresseerd om dit station te realiseren, maar daarvoor is wel consistent overheidsbeleid nodig, waarbij onze investering gedekt wordt door de overheid en het beleid niet ineens de andere kant opgaat.”

Bij de overdracht van de vuilniswagen zei de wethouder van de gemeente Breda dat hij eind dit jaar meer duidelijkheid verwacht. “Dit is iets wat we met elkaar doen, met provincie, bedrijfsleven en Waterstofnet dat die stations opricht.”

LEES OOK: 12 nieuwe waterstoftankstations

Uitbreiding aantal waterstofstations in Duitsland

In Duitsland begint uitbreiding van het aantal tankstations op gang te komen. Na de ingebruikname van waterstofstations in Wiesbaden en Frankfurt in juni hebben Daimler (Mercedes-Benz), Shell en Linde nu het initiatief genomen voor nog twee waterstofstations in Sindelfingen en Pforzheim. Dat brengt het aantal tankopties voor brandstofcelauto’s in Baden-Württemberg op negen, waarmee de deelstaat een voortrekkersrol speelt in het Duitse waterstofnetwerk.
De drie ondernemingen zijn partners in de joint venture H2 Mobility, die is opgericht om een waterstofinfrastructuur in Duitsland te ontwikkelen. Het station in Sindelfingen bevindt zich naast de Mercedes-Benz fabriek, waarin de R&D-afdeling is gehuisvest. Hier wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van de Mercedes-Benz GLC F-CELL EQ met een brandstofcel. Die wordt voor het eerst getoond op de autoshow IAA in Frankfurt (12-24 september).
Delen: