Onderzoek 23 juli 2020

Plan voor Europees waterstofnetwerk gepresenteerd

Europees waterstofnetwerk

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de bestaande Europese gasinfrastructuur zonder al te hoge kosten kan worden aangepast voor het transport van waterstof. Elf Europese bedrijven, waaronder Gasunie, Snam, Fluxys Belgium en Enagás gaan vanaf medio 2020 samenwerken aan een Europees waterstofnetwerk.

23.000 kilometer

Het netwerk moet in 2030 een omvang van 6.800 kilometer bereiken en de verschillende waterstofnetwerken in Europa met elkaar verbinden. In 2040 moet het netwerk voor 75% bestaan uit aangepaste gasleidingen en gegroeid zijn tot 23.000 kilometer.

De betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat het netwerk uiteindelijk zal uitbreiden tot de gehele EU. Alle gasinfrastructuurbedrijven in de EU zijn dan ook uitgenodigd om mee te denken over het plan.  

Europese Commissie

De elf Europese bedrijven presenteren het plan een week nadat de Europese Commissie heeft benadrukt dat de komst van een waterstofleidingnetwerk in Europa gewenst is.

“Wij zijn blij met de ambitieuze strategie van de Europese Commissie om al in dit decennium sterker in te zetten op waterstof en denken dat ons plan een belangrijke rol kan spelen bij de realisatie hiervan. Een Europese waterstofbackbone biedt de mogelijkheid om grote potentiële hoeveelheden Europees waterstof te leveren aan diverse nieuwe vraagsectoren in de energietransitie. Dit is essentieel voor een toekomstige waterstofmarkt in de EU”, aldus Daniel Muthmann (OGE).

Tags:  

Delen: