Mobiliteit 15 september 2021

Pick-up op waterstof instant hit

Producent H2X Global is overweldigd door de hoeveelheid orders voor zijn Warrego: een pick-up met brandstofcel-elektrische aandrijving op waterstof.

H2X Global is een Australische start-up. Het bedrijf richt de pijlen op voertuigen op waterstof. De eerste creatie is productierijp, dat is de pick-up Warrego. In een week tijd na het openen van de orderboeken (8 september 2021) waren er al 200 orders binnen, onder meer uit Nederland.

Levering waterstof pick-up

De bestellingen komen met name van energiebedrijven, vooral degene die groene energie hoog in het vaandel hebben staan. De kopers moeten nog even wachten voordat ze op pad kunnen met de Warrego. De levering staat gepland vanaf april 2022.

‘Overweldigd’ door grote vraag

“De pre-orders overtreffen onze verwachtingen”, zegt Brendan Norman, de CEO van H2X Global. “We wisten dat hij wel eens populair kon zijn, maar we zijn letterlijk overweldigd door de grote vraag. We zijn blijkbaar met iets bijzonders bezig.”

Tot 300 pk vermogen

De Warrego pick-up heeft een elektromotor van 200 kW (272 pk) die energie krijgt van een 66 kW brandstofcel en een batterij van 60 kW. Er is ook een versie met een elektromotor van 220 kW (300 pk). Die heeft een brandstofcel van 90 kW en een batterij van 100 kW.

Actieradius tot 750 km

De pick-up kan met 6,2 kg waterstof ongeveer 500 km afleggen. De krachtigste vierwielaangedreven variant van de Warrego, de 90XR heeft een tank voor 9,3 kg waterstof, wat goed is voor een rijbereik van 750 km. De maximale topsnelheid is afhankelijk van de uitvoering 110 – 150 km/uur.

Tot 2.500 kg trekkracht

Opvallend is de grote trekkracht van de Warrego. Hij mag aanhangers trekken tot 2.500 kg en het maximale laadvermogen komt op 1.000 kg. Dat betekent dat de inzetbaarheid vergelijkbaar is met een pick-up met verbrandingsmotor. De hoge trekkracht zie je ook terug in de vlotte acceleratie. Van nul naar honderd lukt de 220 kW Warrego in 8 seconden.

Meer weten of nu al bestellen? Dat kan op de site van H2X Global.

Delen: