Mobiliteit 19 april 2019

Panklaar plan voor 1.600 waterstoftrucks

Automerk Hyundai en waterstofbedrijf H2 Energy zijn een joint venture gestart. Het eerste grote wapenfeit: het leveren van 1.600 waterstof-elektrisch aangedreven zware vrachtwagens tussen 2019 en 2025 in Zwitserland.

Veel van die 1.600 trucks worden geleased door Switzerland Association, waar grote exploitanten van tankstations, transport- en logistieke bedrijven en andere spelers in de waterstofgerelateerde industrie deel van uitmaken. Met de joint venture willen Hyundai en H2 Energy inspelen op de verwachte explosieve groei naar brandstofcelsystemen. Niet alleen als aandrijving voor auto’s en vrachtwagens, maar ook voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen.

Zwitserland

De eerste pijlen van Hyundai Hydrogen Mobility zijn gericht op Zwitserland. En dat is niet toevallig, want vanwege de forse wegenbelasting op dieselvrachtwagens wordt er een flinke toename van de vraag naar brandstofceltrucks verwacht. Op termijn wil de joint venture ook waterstoftrucks buiten Zwitserland gaan leveren.

H2 Energy

H2 Energy is leverancier van waterstof aan diverse exploitanten van tankstations en andere retailers. Ze zien een markt voor vrachtwagens op waterstof en kondigden eerder al een complete infrastructuur van waterstoftankstations aan. Het Zwitserse waterstofbedrijf levert waterstof uit hernieuwbare bronnen als wind en zon.

Hyundai

Hyundai is al langere tijd bezig met waterstof als aandrijving voor auto’s; al in 2013 nam Hyundai als eerste fabrikant ter wereld de ix35 Fuel Cell in serieproductie. Sinds 2018 is Hyundai op de markt met de opvolger van de ix35: de Hyundai NEXO.

Delen: