Mobiliteit 24 november 2021

Pakketjes bezorgen op waterstof? Het begin is er!

DHL Express start als eerste binnen Deutsche Post DHL Group met transport op waterstof. Dat gebeurt tussen Breda en Brussel met een door VDL ontwikkelde vrachtwagen met brandstofcel.

Het gaat om een pilot. Die is mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning vanuit het Interreg NW Europe program H2-Share, dat wordt gecoördineerd door WaterstofNet in België. Dit programma stimuleert de inzet van logistieke toepassingen die geen of weinig CO2 uitstoten. Trucks op waterstof passen in die strategie, waarbij het in dit geval met name gaat om schonere distributie over langere afstanden.

Elektrisch op korte afstanden, waterstof voor langere

“We kijken niet alleen naar elektrificatie van onze vloot voor de kortere afstanden”, aldus de CEO van DHL Express Europe, Alberto Nobis. “We investeren ook in alternatieve aandrijfsystemen voor langere afstanden. Dit project toont aan dat we emissievrije logistiek in Europa kunnen krijgen door met elkaar krachten en ervaringen te bundelen.”

Foto: DHL Express.

Traject Breda-Brussel op waterstof

DHL Express test de VDL truck met een brandstofcel op het traject Breda-Brussel. Nassau Sneltransport uit Breda, die met deze vrachtauto rijdt voor DHL Express stelt dat dagelijks 200 km wordt afgelegd. Tanken gebeurt op de thuisbasis in Breda met een mobiel waterstoftankstation van Wystrach, welk bedrijf eveneens partner is in dit project.

Delen: