Mobiliteit 02 februari 2021

Pakjes bezorgen met waterstofbakfiets

HydroCargo heet hij. Het is een transportbakfiets met elektrische trapondersteuning die in dit geval energie krijgt van een brandstofcel op waterstof. In april is de HydroCargo gereed. Dan gaat hij de weg op in Arnhem.

De Arnhemse ‘Groene Rijders’ zullen als eerste stadsdistributeur van Nederland gebruik gaan maken van deze nieuwe duurzame manier van transport. De Arnhemse stichting ‘Alles over Waterstof’ staat aan de wieg van dit project. De ontwikkeling gaat in samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en bakfietsproducent Urban Arrow. De Provincie Gelderland ondersteunt het project financieel.

Groter elektrisch rijbereik

Duurzame waterstof, dus gemaakt met groene stroom van wind- en zonne-energie, heeft als voordeel dat het veel energie kan opslaan. Door de waterstof in de bakfiets met een brandstofcel om te zetten in stroom is zo emissievrij te rijden. De actieradius is bovendien tot wel twee keer zo groot als met een batterij-elektrische bakfiets en vullen van de waterstoftank kan binnen vijf minuten.

Step op waterstof

‘De techniek staat nog in de kinderschoenen maar ontwikkelt zich razendsnel’, aldus Frank Mietes van Alles over Waterstof. Eerder ontwikkelde dit instituut al een step op waterstof en een waterstof kookstel waarmee ze het gebruik van waterstofgas demonstreren.

Cargo bakfiets van Urban Arrow

Een bakfiets met elektrische trapondersteuning op een batterij is ook prima, maar niet altijd en overal. Voor bedrijfsmatig gebruik, zoals het bezorgen van pakketten, is de actieradius met alleen een batterij niet voldoende. Zeker in het heuvelachtige Arnhem is dat echt een issue. Met de brandstofcel is het elektrisch ondersteunde rijbereik groter en de bakfiets is sneller weer gebruiksklaar. Tanken kost weinig tijd, veel minder dan het opladen van de batterij.

Frank Mietes en Erwin Geurts van Alles over Waterstof

Uniek project

Erwin Geurts van Alles over Waterstof: ‘Het is een uniek project waarbij bedrijfsleven, studenten en onderzoekers samenwerken aan de ontwikkeling van de waterstofbakfiets, die bovendien gedurende de ontwikkeling al in de praktijk getest en verbeterd wordt’.

Vanaf april de weg op

Vanaf april zal de bakfiets gereed zijn voor de eerste praktijktesten door de Groene Rijders en is de kans groot dat Arnhemmers deze innovatieve waterstof bakfiets op straat gaan tegenkomen. De ontwikkelingen kunnen gevolgd worden op hydrocargo.nl

Delen: