Industrie 04 mei 2020

Ovaka zet waterstof in voor staalproductie

Het is staalproducent Ovako in samenwerking met Linde Gas AB gelukt om staal te verwarmen met waterstof in plaats van LPG. Door het gebruik van waterstof ontstaat waterdamp in plaats van CO2 die bij het gebruik van LPG vrijkomt.

Kwaliteit

De proef van de Zweedse staalproducent Ovako in de Hofors-staalfabriek, in samenwerking met waterstofproducent Linde Gas, toonde aan dat het gebruik van waterstof geen invloed heeft op de kwaliteit van het staal. Het bedrijf is daarom van mening dat het onder de juiste omstandigheden in al zijn ovens waterstof kan introduceren.

“Dankzij de test weten we nu dat het mogelijk is om waterstof gemakkelijk en flexibel te gebruiken, zonder dat dit de kwaliteit van het staal beïnvloed, wat een zeer grote vermindering van de CO2-voetafdruk zou betekenen”, aldus Anders Lugnet, Technical Group Specialist op het gebied van energie- en oventechnologie bij Ovako.

Mijlpaal

De bedrijven zien de toepassing van waterstof als een mijlpaal op weg naar duurzaam staal. Anders Lugnet: “Dit is een belangrijk resultaat voor de staalindustrie. Het is voor het eerst dat waterstof wordt gebruikt om staal te verwarmen in een bestaande productieomgeving.”

Nieuwe technologie

Ovako en Linde Gas AB werken nauw samen aan het waterstofproject. Ola Ritzén, Product Manager bij Linde Gas AB: “Het is altijd spannend als je de eerste bent met nieuwe technologie. Al dit najaar probeerden we Ovako’s staal met waterstof te verwarmen in het Lindes Combustion Tech Center in Älvsjö. De resultaten waren veelbelovend. Daarom is het extra leuk om te zien dat het ook op grote schaal werkt.”

Duurzaam staal

Ovako zet al jaren in op duurzaam staal en zegt een 80% lagere CO2-voetafdruk te hebben gerealiseerd in vergelijking met het wereldgemiddelde. Zo gebruikt de staalproducent groene stroom voor elektrische vlamboogovens om metaalafval te smelten.

Tags:  

Delen: