Mobiliteit 30 mei 2017

Op 1 liter waterstof 845 km!

Het Green Team van de Universiteit Twente heeft bij de Shell Eco-marathon in Londen de eerste plek behaald met een voertuig in de waterstofklasse. Het uit negentien studenten bestaande team wist 278 km af te leggen op een kubieke meter waterstof. Omgerekend naar fossiele brandstof is dat 1 liter op 845 km af te leggen.

Het team van de Universiteit Twente racete met een waterstofauto tegen 170 andere teams uit 27 landen. Van de 14 Nederlandse teams die meededen is het Enschedese team de enige winnaar.

Het Twentse team nam deel aan het onderdeel ‘urban concepts’ met hun auto ‘H2∞’.Voor de deelname zijn verschillende aanpassingen aan de auto doorgevoerd. Zo is de versnellingsbak bijgesteld om een efficiëntie van 99,1 procent te kunnen behalen. Daarnaast is de auto voorzien van een soort Formule 1-stuur, waarmee alle functies bediend kunnen worden. Tenslotte was het voertuig voorzien van een systeem dat inzicht bood in allerlei gegevens van de verschillende onderdelen van de auto.

Nieuw record

Het Green Team zette bij de derde poging over tien ronden op het 1,6 kilometer lange parcours een resultaat neer waarbij, omgerekend naar fossiele brandstof, op één liter 845 kilometer kan worden afgelegd. Dat is een teamrecord en een nieuw Nederlands record. Het Twentse team liet nummer twee La joliverie Polytech Nantes achter zich.

Shell Eco-marathon

De Shell Eco-marathon is één van de grootste studentenwedstrijden ter wereld op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De marathon werd gehouden op een parcours rondom het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. “Hier hebben we het hele jaar naartoe gewerkt, we zijn verschrikkelijk trots op dit resultaat”, vertelt Eeke de Jong namens Green Team Twente. “We kunnen het nog steeds niet helemaal geloven. Onze auto en strategie waren top en dat heeft zich uitbetaald.”

Delen: