Duurzaamheid 17 januari 2020

Olympisch vlam op waterstof

De voorbereidingen van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo zijn in volle gang. De Spelen in Japan moeten de duurzaamste ooit worden. De Japanners zetten daarom waterstof in voor allerlei doeleinden, zoals transport, verwarming en energievoorziening. Maar daar blijft het niet bij. Er is zelfs een plan gepresenteerd om ook de Olympische fakkel en vlam op waterstof te laten branden.

Tokyo 2020

De Olympische Spelen in Tokyo worden ook wel de ‘waterstof-spelen’ genoemd. Het Aziatische land zet al jaren flink in op waterstof. De Japanners zien de Olympische Spelen als een perfect podium om de mogelijkheden van waterstof aan de hele wereld te tonen.

Olympische vlam

De Olympische vlam en fakkel zijn wereldberoemd en het symbool van de Olympische Spelen. De Japanse organisatoren hebben daarom een plan voorgelegd bij het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne om waterstof te gebruiken om de fakkel en vlam te laten branden in Tokyo. Het zou de eerste keer zijn dat de beroemde fakkel gebruik maakt van waterstof.

Tokyo, Japan – September 27, 2018: General view of Koto City Office in Tokyo, Japan. The Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 Countdown Clock displayed outside the Koto City Office in Tokyo, Japan.

500 waterstofauto’s

De Japanse organisatie heeft ook aangekondigd gebruik te zullen maken van 500 waterstofauto’s tijdens de Spelen. Daarnaast komt de elektriciteit en warmte voor het Olympisch dorp van brandstofcellen op waterstof en brengen waterstofbussen het publiek en de atleten naar hun bestemming.

IOC – TOYOTA

Olympische dorp

Verder krijgt het Olympisch dorp een appartementencomplex met zesduizend woningen die aangesloten zijn op een waterstofnetwerk. Het dorp krijgt twee waterstoftankstations en zal na de Spelen veranderen in een traditionele woonwijk.

Fukushima

De populariteit van waterstof in het land van de rijzende zon is goed verklaarbaar. Het land is naarstig op zoek naar een nieuwe vorm van energie, nadat in 2011 een tsunami een meltdown in de kerncentrale Fukushima I veroorzaakte. Hierdoor kwam een aanzienlijke hoeveelheid radioactief materiaal vrij en werd de nucleaire noodtoestand uitgeroepen. Sindsdien zijn 20 van de 25 kerncentrales in het land gesloten.

Voor de Olympische fakkel willen de organisatoren van de Olympische Spelen waterstof gebruiken die in een fabriek in datzelfde Fukushima nu geproduceerd wordt.

LEES MEER: TOYOTA BOUWT WATERSTOFSTAD

Delen: