Speciale voertuigen 03 juli 2020

Noordenveld krijgt vuilniswagen op waterstof

In de Drentse gemeente Noordenveld wordt een deel van het vuilnis vanaf eind 2021 opgehaald door een vuilniswagen op waterstof. De aanschaf van de vuilniswagen wordt gerealiseerd dankzij een Europese subsidie van 200.000 euro.

REVIVE

De vuilniswagen maakt onderdeel uit van het Europese REVIVE-project. Een doelstelling van REVIVE is het demonstreren dat vrachtwagens met brandstofceltechnologie en range extender een goed alternatief zijn voor het emissieloos maken van zware bedrijfsvoertuigen.

15 vuilniswagens

Binnen het Refuse Vehicle Innovation and Validation-project worden 15 vuilniswagens gebouwd en geëxploiteerd op verschillende locaties binnen Europa. Naast de gemeente Noordenveld doen onder andere ook Antwerpen, Amsterdam, Groningen en Breda mee. Het project krijgt financiële steun van de Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH JU) van de Europese Unie.

Schoner en stiller

De vuilniswagens stoten tijdens het rijden geen CO2 of stikstof uit en zijn bovendien stiller dan traditionele vuilniswagens die op diesel rijden.

“Dit is weer een stap in de verduurzaming van onze gemeente, in dit geval bij het ophalen van ons afval. Waterstofvoertuigen hebben geen uitstoot van schadelijke uitlaatgassen en zijn bovendien stiller dan een door diesel aangedreven vuilnisauto”, aldus wethouder Jeroen Westendorp.

Delen: