Industrie 28 juni 2022

Nog een importterminal gepland voor groene waterstof

Groen_water

In rap tempo wordt de opslagcapaciteit voor groene waterstof in de Haven van Rotterdam opgevoerd. Ook Air Products en Gunvor bereiden de komst van een terminal voor, die in 2026 naar verwachting gereed zal zijn.

OCI N.V. kondigde eerder al aan zijn bestaande opslagterminal drie keer zo groot te maken. Air Products en Gunvor Petroleum Rotterdam, een dochteronderneming van de Gunvor Group, hebben nu een ontwikkelingsovereenkomst getekend voor de bouw van een nieuwe terminal voor opslag van geïmporteerde groene ammonia (waterstof).

Groene ammonia naar groene waterstof

Net als bij OCI N.V. wordt de groene waterstof aangevoerd in de vorm van groene ammonia. Die is vloeibaar en daardoor makkelijk te verschepen. Leverancier Air Products en raffinaderij Gunvor Petroleum Rotterdam halen de groene ammonia van grootschalige en overzeese waterstofproductielocaties. Bij aankomst in Rotterdam zal groene ammonia worden omgezet in groene waterstof en gedistribueerd naar Europese markten zoals Nederland, Duitsland en België.

Economische voordelen

De import en opslag van groene ammonia en de omzetting naar groene waterstof is voor de betrokken partners interessant. En ook voor de Nederlandse economie. Volgens Air Products levert de importterminal 260 tot 425 miljoen euro op aan indirecte economische voordelen.

Milieuvoordeel

Het milieuvoordeel zou zo’n 100 miljoen euro bedragen door minder CO2-uitstoot en minder andere emissies. Air Products, Gunvor en ook de Haven van Rotterdam verklaren stuk voor stuk ‘verheugd’ te zijn. ‘Groene ammonia is niet alleen een waterstofdrager en een grondstof voor de chemische industrie, maar ook belangrijk als hernieuwbare brandstof voor de scheepvaartsector. Met koploperprojecten zoals deze wordt Rotterdam Europa’s belangrijkste waterstofhub’, aldus Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam.

Delen: