Mobiliteit 09 november 2018

Nikola lanceert waterstoftruck op Europese markt

Zwaar transport op waterstof lijkt snel van de wal te komen. Nikola Motor Company heeft al de orderboeken opengesteld voor een waterstoftruck die voor Europa is ontwikkeld.

Nikola Tre waterstoftruck

Het gaat om de Nikola Tre, met dezelfde techniek als de Nikola One en Nikola Two. In tegenstelling tot deze twee waterstoftrucks heeft de Tre een cabine zonder neus. Dus een afgeplat front zoals gebruikelijk bij vrijwel alle trucks in Europa. Want in Europa geldt wettelijk een maximale lengte voor een vrachtautocombinatie. Door de cabine zo kort mogelijk te houden is er meer ruimte voor lading.

Pre-order al mogelijk

Een prototype van de waterstoftruck voor de Europese markt moet in april 2019 klaar zijn, zo meldt Nikola, tegelijk met de productieversie van de Nikola Two voor de Amerikaanse markt. Op zijn site meldt Nikola Motor Company echter dat al reserveringen voor de Nikola Tre kunnen worden geplaatst op www.nikolamotor.com/tre.

Start productie Nikola Tre verwacht in 2022-2023

Ambitie valt Nikola Motor Company dus niet te ontzeggen. CEO Trevor Milton: “Het zal de eerste emissieloze truck zijn voor Europa met een 120 kW brandstofcel op waterstof en de technologie voor level 5 autonoom rijden. We verwachten met de productie te starten in 2022-2023, gelijk met onze versies voor de Amerikaanse markt.”

Rijbereik tot 1.200 km

De Nikola Tre heeft een rijbereik tussen de 500 en 1.200 kilometer, het vermogen zal tussen de 500 en 1.000 pk (367 en 734 kW) uitkomen. Er komt zowel een 6×4 als een 6×2 configuratie. In 2020 moeten de eerste testen plaatsvinden in Noorwegen. Nikola Motor Company overweegt tevens productie in Europa.

Waterstofstations die zelf waterstof produceren

Nikola werkt samen met een Noorse partij, Nel Hydrogen, om 700 bar waterstoftankstations te realiseren, zowel in de VS en Canada als in Europa. Elk station zal zelf zijn waterstof met groene energie moeten produceren. De eerste Europese stations moeten in 2022 worden geopend en tegen 2030 moet er een voldoende groot netwerk zijn in heel Europa.

Op dit moment heeft Nikola Motor Company al pre-orders binnen ter waarde van elf miljard dollar. Dat zijn uiteraard vooral pre-orders van Amerikaanse en Canadese bedrijven die belangstelling hebben voor de Nikola One en Two.

Meer weten? kijk op de website www.nikolamotor.com.

Delen: