Mobiliteit 12 oktober 2019

Nieuwe waterstofauto van Toyota

Toyota komt in 2020 met een geheel nieuwe versie van zijn waterstofauto Mirai. De actieradius op een volle tank is 30 procent groter volgens de Japanse autofabrikant.

De eerste Toyota Mirai stamt uit 2014 en wordt nog altijd geproduceerd in Japan. In ons land kost hij ongeveer 81.000 euro. Sinds zijn debuut heeft Toyota wereldwijd ruim 10.000 exemplaren van de Mirai verkocht. In Nederland gaat het om enkele tientallen exemplaren. Nu is een de opvolger als conceptauto klaar.

Grote verwachtingen van waterstof

Op papier heeft de huidige Toyota Mirai een actieradius van ongeveer 500 kilometer, vergelijkbaar met die van een traditionele benzineauto. In de praktijk moet je echter rekening houden met ongeveer 350 tot 400 kilometer. De huidige Mirai is nog maar het begin, want Toyota heeft grote verwachtingen van waterstoftechnologie, helemaal als het grijze waterstof – gewonnen uit aardgas – straks plaatsmaakt voor groene waterstof – opgewekt door zon, water of wind.

Verbeterde brandstofcel in nieuwe Mirai

De nieuwe generatie Mirai komt naar verwachting in 2020 eerst in Japan, Noord-Amerika en Europa op de markt komt. “Door verbeteringen aan het brandstofcelsysteem en de toepassing van grotere waterstoftanks mikken we op een 30 procent grotere actieradius”, aldus Toyota. Dat betekent dik 600 kilometer range.

Belangrijke bijdrage

Yoshikazu Tanaka is de Chief Engineer van deze Fuel Cell Mirai Concept. “Ik wil dat mensen de Mirai niet alleen kopen omdat het een brandstofcelauto zonder schadelijke emissies is, maar omdat het simpelweg een zeer aantrekkelijke auto is, ongeacht de Fuel Cell. We gaan de nieuwe Mirai verder ontwikkelen met die gedachte in het achterhoofd. Tegelijkertijd hopen we dat de Toyota Mirai een belangrijke bijdrage kan leveren aan de realisatie van een samenleving gebaseerd op waterstof.”

Vijf zitplaatsen

De Toyota Mirai heeft in het interieur een fors 12,3-inch centraal display en een instrumentenpaneel dat zich als het ware om de bestuurder heen vouwt. In tegenstelling tot de huidige vierpersoons Mirai biedt de nieuwe generatie genoeg ruimte voor vijf inzittenden.

Afmetingen

Toyota bouwt de volgende generatie Mirai op het nieuwe modulaire voertuigplatform (TNGA, Toyota New Global Architecture) met achterwielaandrijving. De auto wordt naar verwachting 4.975 mm lang, 1.885 mm breed en 1.470 mm hoog. De wielbasis komt uit op 2.920 mm.

Delen: