Mobiliteit 31 mei 2020

Nieuwe borden voor waterstoftankstations langs snelwegen

H2

Er komen in Nederland langs de snelweg nieuwe borden te staan die aangeven of er bij een tankstation waterstof verkrijgbaar is.

Waterstof tanken

Met de komst van waterstof- en batterij-elektrische auto’s verandert ook de behoefte van klanten bij tankstations. Steeds meer tankstations bieden daarom ook alternatieve brandstoffen aan, zoals groen gas en waterstof.

Om aan te geven dat deze brandstoffen aanwezig zijn bij een tankstation, hebben Duitsland en België borden langs de hoofdwegen met een zwart en blauw tanksymbool. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat dit soort borden ook in Nederland worden geplaatst.

Drie nieuwe borden.

De borden in Duitsland en België blijken in de praktijk echter niet duidelijk genoeg. Uit een inventarisatie blijkt dat slecht 25% van de ondervraagden de boodschap van de borden begrijpt. Een werkgroep van CROW Platform Bewegwijziging heeft daarom voorgesteld om de borden in Nederland te voorzien van extra pictogrammen. Zo ontstaan er drie nieuwe borden:

  1. Een H2-pictogram geeft aan dat hier waterstof verkrijgbaar is.
  2. Een stekker-pictogram geeft aan dat opladen mogelijk is
  3. Zowel waterstof tanken als het laden van een elektrische auto is mogelijk

Minister van Nieuwenhuizen neemt het advies van CROW over en de uitrol van de bebording start zo snel mogelijk.

Tags:  

Delen: