Mobiliteit 15 oktober 2020

Nieuw waterstofstation bij Hoofddorp

Shell heeft zijn eerste vulpunt voor waterstof bij tankstation Den Ruygenhoek aan de A4 nabij Hoofddorp en Schiphol. Het is het vijfde waterstofstation in Nederland.

De opbouw van een netwerk tankstations is essentieel om de verkoop van waterstofauto’s te bevorderen, zoals de Toyota Mirai en Hyundai Nexo. “Wij willen de ontwikkeling van waterstof in de Nederlandse mobiliteitssector stimuleren. We kunnen niet meer wachten”, zegt Lisa Montanari, Hydrogen Commercial Manager bij Shell.

‘Shell toont leiderschap’

Toyota en Hyundai reageren uiteraard opgetogen. Ze zijn in dit project partners van Shell. “Iedere keer als er een vulpunt bij komt in Nederland, zien wij de verkoop van onze waterstofauto stijgen”, vertelt Berend Jan Hoekman, directeur van Hyundai. “Met het openen van dit vulpunt laat Shell zien dat ze visie heeft. En leiderschap toont. Net als wij dat doen, samen met Toyota.”

Waterstof een van de pijlers

Hyundai wil het groenste automerk ter wereld worden. Waterstof is een van de pijlers voor die missie. Vergelijkbaar is de koers van Toyota. Toyota is al meer dan 20 jaar bezig met elektrificatie van automobiliteit. Jan-Christiaan Koenders, directeur Louwman & Parqui, de importeur van Toyota in Nederland: “Zoals Toyota al vooropliep met de hybride auto, zo doet ze dat nu ook met waterstof. Hybride, elektrisch én waterstof zijn belangrijk voor de toekomst.”

Samenwerking nodig

Nauwgezet houden Hoekman en Koenders de ontwikkelingen op het gebied van waterstof in Nederland in de gaten. Wat doet de overheid, hoe investeren partijen zoals Shell, wat vinden consumenten van rijden op waterstof? Dat samenspel van ambities, belangen en behoeftes moet continu in balans zijn; samenwerking is daarbij cruciaal. “Rijden op waterstof is nog geen grote business in Nederland”, vertelt Koenders. “We zijn allemaal bezig de eerste stappen te maken.”

Nu 5 waterstofstations in Nederland

Met het nieuwe Hoofddorp-Schiphol waterstofstation van Shell erbij telt Nederland nu vijf openbare vulpunten voor particulieren met een waterstofauto. De andere openbare staan in Rotterdam, Den Haag, Helmond en Roosendaal. In totaal rijden er zo’n 200 waterstofauto’s in Nederland. “Dat zijn echt de koplopers, de ambassadeurs”, zegt Montanari van Shell. Uiteraard is het de bedoeling dat het aantal stations en het aantal auto’s op waterstof de komende jaren groeit naar meer dan 20.

Samenwerken in H2Benelux

Het Shell-station is onderdeel van het consortium H2Benelux. Total, het Belgische Colruyt, Shell, Rijkswaterstaat en Waterstofnet als neutrale penvoerder hebben hierin afgesproken om in totaal acht waterstofstations in de Benelux te gaan realiseren. Voor de ontwikkeling van die stations wordt gebruikgemaakt van landelijke en Europese stimuleringsregelingen zoals DKTI-transport en de Connecting Europe Facility. Sacha Scheffer is adviseur Duurzame Mobiliteit bij Rijkswaterstaat en houdt zich namens de overheid bezig met waterstof in de mobiliteitssector. “Met dit soort overheidsregelingen en subsidies stimuleren we de ontwikkeling van rijden op waterstof in Nederland.”

Delen: