Industrie 09 december 2021

Neste raffinaderij in Rotterdam krijgt efficiënte elektrolyser voor groene waterstof

Het MultiPLHY-consortium gaat ’s werelds eerste hoge-temperatuur electrolyzer-systeem op multi-megawattschaal (~2,4 MW) plaatsen in de Neste raffinaderij in Rotterdam voor de productie van groene waterstof.

MultiPLHY

Het MultiPLHY-project is begin 2020 van start gegaan en sindsdien is het conceptuele ontwerp voltooid en wordt de laatste hand gelegd aan de gedetailleerde uitwerking. In de volgende fase gaat Neste starten met de bouwwerkzaamheden.

850 graden Celsius

De bouw van de MULTIPLHY-elektrolyser is in handen van het Duitse Sunfire. De ‘multi-megawatt-elektrolyser’ werkt bij hoge temperaturen van 850 °C en heeft aanzienlijk minder elektriciteit nodig om één kilogram groene waterstof te produceren.

 “Als onderdeel van de groeistrategie van Neste blijven we ons richten op innovatie, waarbij hernieuwbare waterstof en Power-to-X twee van onze belangrijkste ontwikkelingsgebieden zijn. Het demonstreren van groene waterstof-productie bij onze raffinaderij in Rotterdam binnen het MultiPLHY-project, is een van de initiatieven waarmee we de ontwikkeling van nieuwe duurzame technologieën verder stimuleren”, zegt Lars Peter Lindfors, Senior Vice President of Innovation bij Neste

Consortium

Naast Neste en Sunfire zijn de partners van het MultiPLHY-consortium onder meer CEA, een Franse publieke onderzoeksorganisatie; Paul Wurth, een ingenieursbureau en technologieleverancier en ENGIE, een wereldwijde referentie op het gebied van koolstofarme energie en diensten.

Lees ook: Rotterdam focust op import waterstof

Delen: