Mobiliteit 30 juni 2017

Nederlandse waterstoftechnologie van HyMove succesvol in China

HyMove B.V. in Arnhem is succesvol in het het ontwikkelen van brandstofcellen voor met name bussen. In 2016 heeft Syntus al een stadsbus ingezet van de Poolse producent Solbus. Daarin zit een brandstofcelsysteem van HyMove. De Chinese producent HPI gaat vanaf volgend jaar bestelbussen en kleine vrachtauto’s produceren met aan boord de Nederlandse brandstofceltechnologie. Het gaat om 20.000 voertuigen per jaar.

HyMove heeft een contract gesloten met Huai’an Powerful Industry (HPI) Co. Ltd. Deze overeenkomst onderstreept dat de waterstofexpertise in ons land, en met name in de regio Arnhem, internationaal erkend wordt en interesse wekt.

Bestelbussen en lichte trucks

Het Chinese bedrijf bouwt bij de stad Xuyi een nieuwe fabriek. Daar worden straks bestelbussen en kleine vrachtauto’s geproduceerd. Met de investering is bijna 400 miljoen euro gemoeid. HyMove zal het ontwerp en de engineering van de brandstofcelsystemen voor de voertuigen op zich nemen en de productiefaciliteit voor de systemen bij de fabriek in China opzetten. De bouw van de fabriek begint volgend jaar. Jaarlijks moeten er 20.000 waterstofvoertuigen van de band gaan rollen.

‘We verwachten dat China een leidende rol zal spelen bij de transitie naar waterstof’

“Het is onze ambitie om de introductie van een zo belangrijke technologie als waterstofvoertuigen wereldwijd te versnellen”, aldus Theo Hendriks, CEO van HyMove B.V. bij de ondertekening van de overeenkomst. “De inzet van waterstofvoertuigen is een onmisbaar element om de doelstellingen te bereiken uit het Akkoord van Parijs. Dat is gericht op beperking van de klimaatverandering. (…) We verwachten dat China een leidende rol zal spelen bij de transitie naar waterstof. We zijn er trots op, dat we dankzij onze samenwerking met HPI deel van die ontwikkeling kunnen uitmaken.”

Spin off HyMove-project

HyMove werd in 2012 opgericht als vervolg op het HyMove-project. Dat is in de periode 2009 – 2013 in de regio Arnhem opgetuigd om praktische ervaring op te doen met het rijden op waterstof. In de afgelopen jaren werd de technologie verder ontwikkeld.

Delen: