Mobiliteit 23 augustus 2019

Nederlandse waterstofracer verslaat traditionele concurrentie

Een wereldprimeur met een Nederlands tintje: De Forze VIII heeft als eerste waterstofracewagen ooit in een officiële race het podium behaalt. De waterstofracer van de TU Delft wist 43 conventionele racewagens achter zich te houden tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit van Assen.

Waterstof is multi-inzetbaar. Je kan er bijvoorbeeld een huis mee verwarmen, of inzetten als energieopslag. Maar je kan er ook een supercar-race mee winnen! Dat bewijzen de studenten van de TU Delft. De waterstof-elektrische aangedreven Forze VIII kwam als tweede over de finish tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen.

Waterstofracer TU Delft

Conventionele concurrentie

Tijdens de Supercar Challenge heeft de Forze VIII het opgenomen tegen 43 benzine aangedreven raceauto’s. Na 45 minuten eindigde de waterstofracer op de tweede plaats binnen haar klasse. Nog nooit eerder eindigde op dit niveau een waterstofauto op het podium.

Zhi Wei Cai, Team Manager: “We zijn enorm trots op onze prestatie van vandaag. Nog nooit eerder liet een waterstof aangedreven voertuig in een officiële race andere wagens achter zich – laat staan in een race tegen dit soort benzinewagens. Om als studententeam de eerste ter wereld te zijn die deze wereldwijde primeur pakt is onwerkelijk”

Weinig beperkingen

De Forze VIII bewijst dat waterstof aangedreven voertuigen weinig beperkingen kennen. De Forze VIII accelereert in slechts 4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u en bereikt snelheden van boven de 210 km/h. Het maximale koppel dat de motoren kunnen leveren is 780 Nm.

Waterstofracer TU Delft

Promotie waterstof

De Forze VIII is de achtste waterstofracer van het studententeam van de TU Delft. Het Forze Hydrogen Electric Racing team bestaat al ruim 12 jaar. Het team heeft promotie van waterstoftechnologie als doel: “We bouwen een inspirerend voorbeeld, een racewagen, en gebruiken dat om de mogelijkheden van waterstoftechnologie te laten zien. De winst van vandaag heeft ons alleen maar enthousiaster gemaakt over wat we kunnen bereiken met de nieuwe racewagen.” aldus de trotse Team Manager.

Delen: