Maritiem 17 februari 2020

Nederlandse waterstof-coachboot voor zeilsport

Bij zeilsport denk je niet direct aan een hoge CO2-uitstoot. De boten maken immers gebruik van de wind. Maar dat geldt niet voor de coachboten die bij wedstrijdzeilen meevaren. Die maken gebruik van traditionele verbrandingsmotoren, maar daar komt nu verandering in.

CO2-uitstoot

Tijdens zeilwedstrijden varen de coaches in een zogenaamde rigid-hull inflatable boat, ofwel een rubberboot versterkt met hout, metaal of kunststof en voorzien van een buitenboordmotor. Deze motoren stoten veel CO2 uit, een sterk contrast met de emissieloze zeilboten.

Jaap Zielhuis, hoofdcoach bij het Watersportverbond, wil dat de coachboten verduurzamen. Het idee sluit aan bij de plannen van de koepelorganisatie World Sailing om in 2030 bij grote wedstrijden alleen nog emissievrije coachboten toe te laten.

H2 Coach Boat

Om de CO2-uitstoot in de zeilsport terug te dringen, gaat een consortium van vijf partijen onder de naam H2 Coach Boat een schone coachboot ontwikkelen met een aandrijfsysteem gebaseerd op waterstof in combinatie met elektriciteit.

De eerste stappen in het project zijn inmiddels gezet. De regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter heeft een bijdrage van bijna 30.000 euro verstrekt om de aandrijflijn voor de H2 Coach Boat te ontwikkelen.

WK Zeilen 2020

Het consortium wil in 2022 een varend prototype presenteren tijdens het WK Zeilen 2022 dat wordt gehouden in Scheveningen, evenals een infrastructuur voor het tanken van waterstof tijdens het evenement.

TU Delft

Uit een haalbaarheidsstudie van de TU Delft in samenwerking met enkele bedrijven uit de maritieme sector is gebleken dat er zowel technisch als economisch mogelijkheden zijn voor de waterstof-coachboot.

Kennis opdoen

Het consortium bestaat uit Koedood Dieselservice (scheepsmotoren), Habbeké Shipyard (aluminium boten), de TU Delft, het Sailing Innovation Centre en het Watersportverbond. Daarnaast zijn ook Oceanco (jachtenbouw), HyFly (waterstoftechnologie) en De Stille Boot (elektrisch varen) betrokken bij het project.

“Wij zijn met ons bedrijf volop bezig met mogelijkheden voor duurzaam varen. Wij voeren dit project graag uit, met name om kennis op te doen over het varen op waterstof”, zegt Arie Koedood van Koedood Dieselservice.

LEES MEER: ROTTERDAM KRIJGT IN 2021 WATERSTOF-WATERTAXI

Tags:  

Delen: