Mobiliteit 27 september 2017

Nederlands bedrijf investeert in fabriek voor waterstoftrucks

E-Trucks Europe BV in Limburg, onderdeel van de Beukers Groep, investeert 4 miljoen euro in een fabriek voor de productie van trucks op waterstof. De fabriek komt te staan in Lommel in België.

De nieuwe fabriek is uniek in Europa. De maximale capaciteit is zo’n 50 waterstoftrucks per jaar. André Beukers, topman van de Beukers Groep zag al in 2010 een toekomst voor de productie van elektrische vrachtwagens. Enkele jaren later startte hij E-Trucks Europe. Dit bedrijf heeft tot dusver op kleine schaal vrachtwagens omgebouwd voor het rijden op waterstof. Zoals enkele vuilnisauto’s, waarbij de dieselmotoren zijn vervangen door elektromotoren die stroom krijgen van een brandstofcel op waterstof.

Interessante niche

In Made in Limburg zegt Flip Bamelis van E-Trucks Europe: “De markt voor dit soort vrachtwagens is (nu nog) klein, vooral omdat de prijs nog 3x hoger ligt dan bij een ‘conventionele’ truck. De grote vrachtwagenproducenten laten de e-trucks dan ook links liggen. Voor een bedrijf als E-Trucks Europe is het echter een interessant nicheproduct, bestemd voor instellingen, overheidsbesturen en bedrijven die voorloper in ecologische mobiliteit willen zijn.”

Forse groei verwacht

E-Trucks blijft in de toekomst gewone elektrische trucks produceren. Van dit type werden er de voorbije jaren een tiental exemplaren gebouwd. De komende jaren verwacht Bamelis echter een forse groei, en wel in de waterstoftrucks. “Dit jaar bouwen we er vijf, volgend jaar vijftien. Die stijging zal aanhouden tot 50 voertuigen per jaar of ongeveer één voertuig per week. Het wordt de grootse fabriek in zijn soort in Europa”, aldus Bamelis.

Delen: