Speciale voertuigen 08 oktober 2021

Mourik zet eerste waterstof-graafmachine aan het werk

Aannemersbedrijf Mourik heeft de eerste volledig schone graafmachine op waterstof gebouwd. De emissievrije machine kan ondanks strenge uitstootregels aan de slag gaan bij belangrijke projecten.

Geen tijdsverlies

De graafmachine is een omgebouwde Liebherr R926 en kan een volledige werkdag draaien zonder dat de accu’s hoeven te worden vervangen of de waterstof moet worden bijgevuld: ‘Hij lijkt precies op een traditionele graafmachine. Alleen is deze zo schoon dat we er zelfs in Natura 2000-gebieden mee kunnen werken. Bovendien is de waterstofversie krachtiger dan de gewone.’, aldus Kees Jan Mourik, bestuursvoorzitter van aannemer en technisch dienstverlener Mourik.

In eigen huis

Het ombouwen van de graafmachine heeft Mourik in eigen huis gedaan. Walter Deelen, directeur Mourik Infra: ‘De technologie is nieuw, dus de kennis moesten we zelf opbouwen. Dat is wel toevertrouwd aan onze innovatiespecialisten bij ons dochterbedrijf Mourik Techniek. Samen met innovatiespecialist Accenda en met ondersteuning van leverancier Liebherr hebben we een blauwdruk ontwikkeld voor hoe je bouwmachines snel en efficiënt kunt ombouwen.‘

Direct aan het werk

De eerste klus voor de 30-tons emissievrije rupsgraafmachine staat al voor de deur: hij gaat in Schoonhoven aan het werk bij het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. Vanaf 2030 wil het internationale familiebedrijf enkel nog emissieloos materiaal inzetten.

Delen: