Duurzaamheid 15 december 2020

Minister van waterstof! Is dat wat?

Misschien een idee voor de politici die volgend jaar na de Tweede Kamer verkiezingen een nieuw kabinet gaan formeren. Misschien maar eens denken aan een minister van waterstof. Zo gek is dat niet. In Australië is die aangesteld.

Mick de Brenni is de eerste politicus ter wereld die zich ‘Minister for energy, renewables and hydrogen’ mag noemen. Een bewindsvoerder die dus specifiek waterstof in zijn portefeuille heeft. Hij is een paar weken geleden aangesteld in deze functie, op 12 november jongstleden om precies te zijn.

Waterstofeconomie

De Brenni zit als minister in de regering van de staat Queensland in het noordoosten van Australië. De Australische Hydrogen Council ziet in de benoeming een belangrijk signaal: dat de overheid kansen ziet voor waterstof en dan niet alleen om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen maar ook economische kansen.

Hydrogen Council: ‘Nieuwe industrie’

“De regering van Queensland erkent dat waterstof een belangrijke nieuwe industrie is voor economisch herstel in deze regio”, aldus Fiona Simon, de CEO van de Hydrogen Council. “Queensland heeft al geruime tijd een Hydrogen Industry Strategy, een ontwikkelingsfonds, prospectus, investerings-toolkit en gids voor lokale bewindsvoerders voor het inzetten van waterstof.”

50% elektriciteit in 2030

In Queensland zijn behoorlijk vastomlijnde plannen om wind- en zonne-energie op te slaan, bijvoorbeeld in de vorm van waterstof. De aldus verkregen hernieuwbare energie moet op termijn een omvang van 16 gigawatt verkrijgen en zo een sterke bijdrage gaan leveren aan het doel om in 2030 in Queensland meer dan 50% van de elektriciteitsvraag te voldoen met hernieuwbare energie.

Voorbeeld voor Nederland?

Ook in het H2 Event webinar is Australië als voorbeeld genoemd voor Nederland in een oproep richting politieke partijen om waterstof meer te betrekken in energietransitie en daar ook beleid op af te stemmen.

Klik hier om de webinar terug te kijken.

Delen: