Industrie 24 januari 2020

Miljoenen voor waterstoffabriek in Delfzijl

De Europese Commissie stelt 11 miljoen euro beschikbaar voor het groene waterstofproject ‘DJEWELS’ in Delfzijl. Het project bestaat uit verschillende waterstofinitiatieven die zijn gericht op het terugdringen van CO2-emissies. Met deze subsidie komt de realisatie van een waterstoffabriek in Delfzijl een stap dichterbij.

20 megawatt

Het geld is beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een 20 megawatt elektrolyser die in Delfzijl moet komen. Het is de eerste in zijn soort die in Europa moet worden geïmplementeerd. De 20 megawatt elektrolyser kan 3.000 ton waterstof per jaar maken. Om groene waterstof te maken, maakt het project gebruik van groene stroom van een windpark.

Europese samenwerking

In totaal zijn zes Europese partijen betrokken bij het DJEWELS project in Delfzijl. Zo levert het Franse McPhy alkaline elektrolysers om groene stroom om te zetten in 3.000 ton groene waterstof per jaar.

Het in Delfzijl gevestigde BioMCN combineert deze waterstof met CO2 om duurzame methanol te produceren. Dit levert een CO2-reductie van 27.000 ton per jaar op.

Het Italiaanse De Nora levert de elektroden voor de elektrolyser en Belgische Hinicio is betrokken als waterstofconsultant.

Waterstoffabriek

Nouryon en Gasunie besluiten dit jaar of de waterstoffabriek er definitief komt. De eerste groene waterstof kan eind 2020 geleverd worden.

Knut Schwalenberg, General Manager Industrial Chemicals bij Nouryon: “Dit project zal een springplank zijn voor de circulaire economie. Dankzij de betrokkenheid van de EU, de regio, een ervaren technologieleverancier en een belangrijke klant zijn we klaar voor de volgende fase om te bewijzen wat groene waterstof kan betekenen voor een duurzame toekomst.”

Vliegtuigbrandstof

Nouryon en Gasunie willen niet stoppen bij een 20 megawatt elektrolyser. De twee partijen onderzoeken de mogelijkheid om de capaciteit van de elektrolyser te verhogen naar 60 megawatt. Ze willen hiermee voldoen aan de vraag naar groene waterstof voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof.

Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur en directeur Deelnemingen & Ontwikkeling bij Gasunie: “Schaalvergroting is het sleutelwoord. Van ons 1 MW elektrolyseproject HyStock via deze 20 megawatt elektrolyse-installatie in Delfzijl naar gigawatts in 2030.”

Aerial view Dutch Eemshaven with coal powered electricity plant and coal storage area

FCH-JU

Het consortium ontvangt het bedrag van 11 miljoen euro van de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU). Dit is een partnerschap van de Europese Commissie en de industrie voor het (financieel) ondersteunen van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie van brandstofcel- en waterstoftechnologie.

“De FCH-JU ondersteunt de Europese ontwikkeling van krachtige elektrolysers die werken op hernieuwbare energie en zo helpen het elektriciteitsnet in evenwicht te brengen”, aldus Bart Biebuyck, uitvoerend directeur FCH-JU. “Schaalvergroting op dit gebied is essentieel voor duurzame industrie, transport en gebouwen. Dit project is een belangrijke stap in de richting van elektrolyse van honderden megawatt of zelfs een gigawatt.”

Behalve de Europese subsidie ontvangt het consortium ook vijf miljoen euro van het Waddenfonds, een fonds dat investeert in duurzame projecten in Noord-Nederland.

Delen: