Duurzaamheid 03 januari 2020

Miljoenen voor Nederlandse waterstoftankstations

Minister van Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven stelt 87 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse klimaatoplossingen. De subsidie is bestemd voor waterstof- en batterijvoertuigen, machines en infrastructuur. Zeven nieuwe waterstofstations worden hiermee gerealiseerd.

Zeven nieuwe waterstoftankstations

De 87 miljoen euro voor Nederlandse klimaatoplossingen wordt verdeeld over 43 projecten. Bijna de helft van het geld gaat naar waterstofinnovaties. Met de subsidie wordt het tanknetwerk in Nederland uitgebreid met zeven nieuwe waterstoftankstations. Deze komen te staan in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder.

Waterstofprojecten

Naast tankstations worden ook verschillende andere waterstofprojecten gerealiseerd. Zo komen er schepen, bezorgauto’s, bussen en zelfs veegwagens op waterstof.

De waterstof-veegwagens hebben een kunststoftank met waterstof aan boord. Deze is eenvoudig te vervangen wanneer hij leeg is. De veegwagens hoeven daarom niet naar een tankstation en zijn onbeperkt inzetbaar. Vanaf 2021 zet de gemeente Rotterdam en Groningen de wagens in op straat.

Betonwagens

Ook betonwagens op waterstof staan in de planning. Dankzij milieuzones in stadscentra merkt Betonbedrijf Bosch Beton dat het steeds moeilijker wordt om in de binnenstad te laden en te lossen met dieselvrachtwagens.

Het bedrijf uit Barneveld wil daarom graag het zware transport van betonnen onderdelen verduurzamen. Bosch Beton wil met de eerste waterstofbetonwagens van Nederland gaan rijden. Het bedrijf gaat voor het project een samenwerking aan met HyET Hydrogen en de hogescholen in Arnhem en Nijmegen

CO2-uitstoot

In 2017 is een eerdere subsidieronde geweest. Die leverde 33 projecten op, met een totale investering van 76 miljoen euro.

Van Veldhoven: “Met dat geld zijn onder andere de eerste waterstoftankstations gerealiseerd, rijden schone vrachtwagens rond die supermarkten bevoorraden en is een systeem ontwikkeld waarmee pakketbezorging in Rotterdam uitstootvrij plaatsvindt.”

In Nederland is het transport verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot. Het kabinet wil daarom in 2030 de CO2-uitstoot gehalveerd hebben ten opzichte van 1990.

Lees meer: Hoe Zweden overwinter met waterstof

Delen: