Duurzaamheid 30 augustus 2019

Miljoenen voor groene waterstof in Noord-Nederland

Een Europese subsidie van twintig miljoen euro is toegewezen aan Noord-Nederland. Een publiek-private cofinanciering van 70 miljoen euro komt daar nog eens bovenop. De subsidie wordt ingezet voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland.

Het is een belangrijke stap in de missie van Noord-Nederland om zich te ontwikkelen tot waterstofregio van Nederland. Door de subsidie komen grote groene waterstofprojecten van de wal.

Subsidieaanvraag

De subsidieaanvraag is in april ingediend door het HEAVENN-consortium. HEAVENN staat voor H2 Energy Applications (in) Valley Environments (for) Northern Netherlands en bestaat uit 31 publieke en private partijen uit 6 Europese landen.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA/EVP): “Noord-Nederland heeft met het HEAVENN-project een unieke prestatie geleverd. De regio laat zien dat waterstof een belangrijke bijdrage kan leveren aan de Klimaatdoelen van Parijs en het is positief dat de Europese Commissie deze ontwikkeling ondersteunt. Het is nu tijd dat de industrie en Europa hierin verder gaan investeren om over heel Europa waterstofregio’s zoals in het noorden te creëren.”

Goeree overflakkee

Verschillend projecten

De subsidie wordt ingezet voor verschillende projecten. Onder meer voor de grootschalige productie van groene waterstof als grondstof voor de industrie en voor opslag, transport en distributie van waterstof.

In de regio worden waterstofleidingen aangelegd en bestaande aardgaspijpleidingen gereedgemaakt voor het transport van waterstof. Waterstof gaat ook huizen verwarmen in Groningen en Hoogeveen.

Er komen in Groningen en Emmen ook twee nieuwe waterstoftankstations. Deze komen naast de al eerder aangekondigde stations in Groningen, Pesse en het reeds voltooide station in Delfzijl. Bij de nieuwe tankstations kunnen bussen, lichte én zware vrachtwagens en personenauto’s tanken.

Proef met waterstofbus in Groningen

Regio Noord-Nederland

Waterstof speelt een steeds grotere rol in de regio Noord-Nederland. In Veendam opende Koning Willem-Alexander onlangs de grootste groene waterstofinstallatie van Nederland. Daarnaast gaan er komend jaar twintig nieuwe waterstofbussen in Groningen en Drenthe rijden en waren er al twee nieuwe waterstoftankstations bevestigd.

De nieuwe waterstofindustrie in Noord-Nederland kan de grote hoeveelheden energie leveren, die bij het afsluiten van het olie en gastijdperk wegvallen. Tevens kan de werkgelegenheid in de Groningse gasindustrie behouden blijven.

Gedeputeerde Patrick Brouns (Provincie Groningen): “We zijn er erg blij mee dat we als beste uit de bus zijn gekomen, want zo’n substantiële Europese subsidie versnelt de weg naar de top die we in het noorden al waren ingeslagen. Het geeft een boost aan de vergroening van de industrie en het levert ook werkgelegenheid op in de hele regio”.

Delen: