Mobiliteit 14 december 2019

Miljoenen subsidie voor waterstofvoertuigen in Amsterdam

De gemeente Amsterdam stelt in totaal drie miljoen euro subsidie beschikbaar voor de aanschaf van waterstof-elektrische taxi’s, bedrijfswagens, bussen en vrachtauto’s. De subsidie is per direct beschikbaar.

Steeds meer steden verduurzamen hun binnenstad. Oude dieselauto’s en tweetakt scooters zijn al vaak niet meer welkom. In het Actieplan Schone Lucht heeft de gemeente Amsterdam verschillende maatregelen op papier gezet. Zo moeten alle bedrijfsvoertuigen in Amsterdam in 2025 uitstootvrij zijn. De gemeente stelt daarom nu drie miljoen euro beschikbaar om de komst van schone voertuigen in de stad te stimuleren.

Taxi’s en bedrijfswagens

Een miljoen euro is bedoeld voor schone taxi’s en twee miljoen voor bedrijfswagens. De stimuleringsbijdrage voor een taxi kan oplopen tot 3.000 euro. Voor bedrijfswagens, bussen of vrachtwagens is een maximale subsidie mogelijk van 40.000 euro.

Tweedehands

Het uitstootvrije voertuig hoeft niet nieuw te zijn. Ook bij de aanschaf van gebruikte waterstofauto’s, bussen of vrachtwagens is subsidie mogelijk. De voorwaarde is wel dat een voertuig met een traditionele brandstofmotor wordt verkocht en dus niet meer op naam van het bedrijf staat.

Particulieren

Particulieren kunnen niet gebruikmaken van deze regeling. Deze geldt alleen voor bedrijven. De gemeente Amsterdam komt volgend jaar met een subsidie zich richt op particulieren met een oude dieselauto.

LEES OOK: ARRIVA BOUWT DIESELBUS OM TOT WATERSTOFBUS

Delen: