Miljoenen voor Amerikaans waterstofvliegtuig

Het Amerikaanse bedrijf ZeroAvia krijgt ruim drie miljoen subsidie van de Britse overheid om een waterstofvliegtuig te ontwikkelen. In 2022 moet het eerste vliegtuig klaar zijn, dat zes inzittende kan vervoeren over 600 kilometer.
Europese waterstofindustie
De waterstofindustrie is booming in Europa. Om deze reden zal ZeroAvia, een start-up uit Californië, de technologie in het Verenigd Koninkrijk ontwikkelen. Onder de projectnaam HyFlyer wordt er onder meer gewerkt aan een efficiënte en krachtige waterstof-aandrijflijn.
Het eindresultaat moet een middelgroot passagiersvliegtuig worden dat geheel CO2 neutraal een middellange afstand kan overbruggen.
Waterstofvliegtuig
De traditionele verbrandingsmotor en brandstoftank in een propellervliegtuig worden vervangen door elektromotoren, een brandstofcel en waterstoftank. In de brandstofcel wordt waterstof omgezet in elektriciteit. Deze stroom zal een traditionele propeller aandrijven.
In het voorjaar van 2019 heeft ZeroAvia zijn eerste testvluchten gemaakt met een waterstofvliegtuig
Britse steun
Het Britse Ministerie van Economische Zaken en Energie heeft het Amerikaanse bedrijf een subsidie van 2,7 miljoen pond toegekend om het HyFlyer project op te starten.
“De substantiële steun van de Britse regering onderstreept het potentieel dat waterstof heeft als brandstof voor commerciële luchtvaart. We willen bewijzen dat waterstof een sleutelrol kan spelen binnen de deze sector.” Aldus Val Miftakhov, CEO en oprichter van ZeroAvia
Grote vervuiler
De luchtvaart is verantwoordelijk voor twee procent van de uitstoot van broeikasgassen. Er wordt verwacht dat dit cijfer nog veel verder zal stijgen. In veel opkomende economieën krijgen steeds meer mensen toegang tot de luchtvaart. Vooral in Aziatische landen wordt vliegen steeds populairder. Volgens Boeing zal China in 2028 de grootste luchtvaartmarkt ter wereld zijn.