Mobiliteit 06 december 2019

Michelin start waterstofbedrijf

Michelin is bekend als bandenfabrikant en van de sterren voor restaurants met een zeer goede keuken. Het bedrijf stapt nu in waterstof, samen met onderdelenfabrikant Faurecia.

Twee miljoen waterstofauto’s

In 2030 rijden er twee miljoen auto’s en 350 duizend vrachtwagens op waterstof. Dat verwachten bandenproducent Michelin en Faurecia, een grote producent van auto-onderdelen. De twee Franse bedrijven willen onder de naam Symbio deze markt veroveren en een marktaandeel van 25 procent behalen. Symbio gaat daarom op grote schaal waterstof-brandstofcellen voor auto’s, bussen en vrachtwagens ontwikkelen en produceren.

140 miljoen

Michelin en Faurecia steken 140 miljoen euro in Symbio en willen voet aan wal krijgen in Europa, China en de Verenigde Staten. “Dit partnerschap opent de weg naar een nieuwe vorm van duurzame mobiliteit. Het doel is het ontwikkelen van een compleet mobiliteitsaanbod voor waterstofvoertuigen, van brandstofcellen tot onderhoudsdiensten.”, aldus Florent Menegaux, CEO Michelin.

Waterstof

Waterstoftanks

De Franse toeleverancier Faurecia is met een jaar omzet van 8,9 miljard euro de negende grootste fabrikant van auto-onderdelen ter wereld. Het bedrijf maakt onder andere auto-onderdelen voor Volkswagen, Ford, BMW, Toyota en Hyundai.

Faurecia houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van waterstoftanks. Eerder dit jaar opende het bedrijf in Frankrijk een nieuw R&D-centrum voor waterstof. In dit centrum werkt Faurecia onder meer aan een nieuw soort kleppen voor waterstoftanks. Met deze kleppen kan waterstof in één stap van 700 bar naar 10 bar worden geleid. Zo wordt de toevoer van waterstof naar de brandstofcel verbeterd en is de opslag veiliger.

Tags:  

Delen: