Onderzoek 12 juli 2022

Met de wind in de zeilen waterstof maken

Een Britse start-up, Drift Energy, heeft een catamaran ontworpen die al zeilend waterstof maakt. Zo’n 6 liter in twee uur. Met een groter vaartuig zou zelfs 250.000 liter per uur en meer mogelijk zijn, zo stellen de makers.

Het lijkt een wat bizar idee om met een zeilboot waterstof te maken. Je kunt dat toch ook doen met een windmolen op zee? Zeker, dat kan ook, maar Drift Energy stelt dat al zeilend beter en efficiënter is te profiteren van de wind. Je bent immers niet afhankelijk van wind op locatie. Zeilen doe je met wind en dus zorg je dat je bent waar het waait.

Proefvaart veelbelovend

De eerste proefvaart met de kleine catamaran bij de kust van Engeland leverde 6 liter waterstof op in twee uur. Meer was mogelijk geweest, maar de opslagtank was niet groter. Volgens Drift Energy was het tienvoudige haalbaar, dus 60 liter.

Waterstof uit zeewater

De waterstof wordt aan boord gemaakt met een elektrolyser die zijn stroom krijgt van een generator. Die wordt op zijn beurt aangedreven door een schroef onder de romp die in beweging komt door de waterstroom. Drift Energy gebruikte nu water in een tank aan boord, maar het is volgens deze start-up prima mogelijk om straks de groene waterstof uit het zeewater te halen.

Plannen voor groter autonoom varend schip

De ambitie is een groter vaartuig van ongeveer 60 meter lengte. Dan is de productie van 250.000 liter waterstof en meer haalbaar. Drift Energy beoogt onbemande zeilschepen, die met behulp van een elektronisch brein gebieden met veel wind kunnen traceren. De onderweg aan boord vergaarde waterstof lossen die schepen dan in opslagterminals in de havens die zij autonoom varend aandoen.

Hoger rendement dan windmolens op zee

Het gaat hier om besturing met algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI), waarmee een zeer hoog rendement haalbaar is. Volgens de Brits start-up kan een dergelijk zeilschip 72,5 procent aan windenergie omzetten in waterstof. “Een windmolen op zee op een vaste locatie haalt 39,9 procent en bij een windmolen op land is dat 26,5 procent”, stelt Drift Energy op basis van berekeningen die door Faculty zijn gemaakt. Dit bedrijf is gespecialiseerd in algoritmes en AI.

Goldilocks wind zones

“Onze vaartuigen maken het mogelijk om energie te winnen in de zogenoemde Goldilocks wind zones op oceanen, waar de wind altijd ideaal is. Om op deze manier energie te verkrijgen is gewoonweg erg interessant”, aldus Ben Medland, oprichter en CEO vasn Drift.

Meer proefvaarten nodig

Er is nog veel werk te verrichten voordat het eerste onbemande waterstof producerende zeilschip autonoom de wereldzeeën bevaart. “In de volgende fases kijken we naar plekken voor mogelijke waterstofdocks, het energiepotentieel op grote oceanen zoals de Pacific en de impact van klimaatverandering op windsterktes en windrichtingen. Daarvoor moeten we meer proefvaarten doen met meer boten, die groter zijn dan de nu gebruikte catamaran.”

Drift Energy is op 30 en 31 juli aanwezig met zijn catamaran op de SailGP in Plymouth om daar voor bezoekers meer inzicht en achtergronden te geven over hun idee.

Delen: