Waterstof als systeemdrager 25 januari 2019

Met acht waterstofvoertuigen naar staatssecretaris

Geen woorden maar daden. Dat geldt voor de noordelijke provincies in ons land als het gaat om waterstof. Veel bedrijven werken daar aan de waterstofeconomie en togen onlangs naar Den Haag om bij staatssecretaris Stientje van Veldhoven ondersteuning van de overheid te bepleiten.

Noord-Nederland presenteerde zich donderdag 17 januari in Den Haag met maar liefst acht waterstofvoertuigen in het bijzijn van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Min. van Infrastructuur & Waterstaat) en diverse Kamerleden.

Het bedrijf Holthausen in Groningen was er met een straatveegmachine op waterstof en de Hesla, een Tesla die is voorzien van een brandstofcel en daardoor op waterstof kan rijden. Het bedrijf werk hard aan het ombouwen van allerlei voertuigen, waaronder ook stadsbussen.

Waterstof tankstations

Resato in Assen ontwikkelt waterstof tankstations en was tevens in Den Haag om de waterstofzaak te bepleiten. Beide ondernemingen maakten staatssecretaris Van Veldhoven duidelijk dat ze best willen investeren in een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations en de bouw van waterstofvoertuigen, maar dat ze dat als mkb-bedrijven niet alleen kunnen. Kortom, de overheid zal moeten meefinancieren.

‘Verder dan Amerika’

Ook wordt in Noord-Nederland hard gewerkt aan de inzet van waterstof in het openbaar vervoer. Gedeputeerde Stelpstra overhandigde een position paper aan de staatssecretaris met de woorden: “straks zijn we met 32 waterstofbussen verder dan Amerika.” Groningen en Drenthe hebben vanaf 2020 de duurzaamste busconcessie in Nederland met circa 181 zero-emissiebussen. Daarnaast gaat er met Arriva vanaf medio 2019 een langdurige pilot lopen met waterstoftreinen, zo staat op de website van innovationorigens.com

Delen: