Mobiliteit 14 juni 2021

McLaren Racing op waterstof in Extreme E

McLaren staat in 2022 aan de start in een nieuw FIA kampioenschap, de Extreme E. Deze klasse is voor offroad racers met waterstof-elektrische aandrijving.

Het Extreme E kampioenschap kent in 2022 vijf wedstrijden, die allemaal in kwetsbare gebieden zijn. In natuurlijke habitats waar de impact van luchtvervuiling het meest zichtbaar is. De FIA wil met deze nieuwe klasse en ook met het al ingevoerde Formula E kampioenschap racen met elektrisch aangedreven auto’s promoten en ook nieuwe fans en partners trekken.

Grote naam voor waterstofracen

McLaren Racing is nu een van de eerste grote namen in de internationale autosport die zich aanmeldt voor de Extreme E. Het bedrijf heeft een lange historie met de ontwikkeling van auto’s voor de Formule 1. Nu wil het zijn kennis en expertise inzetten voor het ontwikkelen van een offroad-racer met een elektromotor die de stroom krijgt van een brandstofcel op waterstof.

Waterstof in de woestijn

De wedstrijden om het Extreme E kampioenschap zijn in afgelegen gebieden, zoals woestijnen, waar het erg lastig is om batterijen op te laden. Waterstof is dan een goed en schoon alternatief om de elektrische auto’s van energie te voorzien. De organisatie heeft een mobiele tankunit daarvoor in ontwikkeling.

Leerschool voor duurzaam racen

De Extreme E is ook op deelnemersvlak revolutionair te noemen. Elk team moet een racende man en vrouw hebben. Dat is een voorschrift. McLaren Racing ziet deze stap als leerschool om zich de fijne kneepjes van waterstof-elektrische racen eigen te maken. Het bedrijf verwacht dat in de toekomst duurzame, emissievrije autosport de norm wordt en wil dan klaar zijn met competitieve auto’s.

Voorschriften Extreme E

McLaren Racing levert nu al de de batterij-elektrische aandrijving voor deelnemers aan het FIA Formula E kampioenschap. Voor de Extreme E formeert McLaren Racing een team waarin ook medewerkers uit het Formule 1 programma zullen aantreden. Voor de ondersteuning zijn vier mecaniciens en een engineer toegestaan en twee rijders.

Zak Brown van McLaren Racing links op de foto.

Bereiken nieuwe generatie racefans

Zak Brown, CEO, McLaren Racing: “Vanaf het moment dat de Extreme E bekend werd gemaakt hebben we het proces gevolgd. We waren direct ge├»nteresseerd in het innovatieve format van deze nieuwe klasse, in het bijzonder de mogelijkheden die worden geboden om onze eigen duurzame agenda uit te rollen. Tegelijk kunnen we een publiek bereiken met een nieuwe generatie racefans en dan ook via een grote diversiteit aan mediakanalen.”

Delen: