Luchtvervuiling aanpakken en waterstof produceren. Deze win-win situatie lijkt mogelijk. Belgische universiteiten in Antwerpen en Leuven hebben het voor elkaar gekregen met een speciaal membraan en nanotechnologie.
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven publiceerden hun vondst vorige week in vakblad ChemSusChem. Het gaat om een apparaat met membraantechnologie, zoals je die ook vindt in een brandstofcel. Het breekt vervuilende chemische waterstofverbindingen in de lucht af, zoals bijvoorbeeld methaan, en daarbij komt waterstofgas vrij. Het andere restproduct is kooldioxide (CO2), maar dat is minder schadelijk voor de luchtkwaliteit. Het is tegelijk weer minder gunstig binnen een op CO2-reductie gericht beleid.
Membraan
Het geheim is een membraan met nanomaterialen. “Deze katalysatoren zijn in staat om luchtvervuiling af te breken en vervolgens waterstofgas te vormen”, aldus prof. dr. Sammy Verbruggen, die als hoogleraar doceert in de universiteiten van Antwerpen en Leuven. “In het verleden werden ze gebruikt om waterstof te winnen uit water. We hebben nu ontdekt dat het ook kan met vervuilde lucht.”
Zonlicht
Wat de uitvinding helemaal interessant maakt, is dat het apparaat alleen zonlicht nodig heeft om te werken. Verbruggen: “Op termijn willen we onze technologie graag breed toepasbaar maken.”